A-
A+

Iranska militärer i domstol för nedskjutning

Flygplanet störtade sydväst om huvudstaden Teheran sedan det skjutits ned. På bilden som togs samma dag som nedskjutningen syns spillror från vraket.
Flygplanet störtade sydväst om huvudstaden Teheran sedan det skjutits ned. På bilden som togs samma dag som nedskjutningen syns spillror från vraket.
IranTT-AFP

Tio anställda inom Irans försvarsmakt står inför rätta för inblandning i nedskjutningen av ett ukrainskt passagerarflygplan i januari i fjol.

Bland de många omkomna fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Annons

Annons

Söndagens förhandling hölls i en militärdomstol i provinsen Teheran, enligt det iranska domstolsväsendet.

"Tio anklagade av olika militära grader närvarade i domstolen", skriver domstolsväsendet nyhetstjänst Mizan.

Nyhetstjänsten skriver vidare att 103 personer har lämnat in en ansökan till domstolen om att den genomför en oberoende utredning för att säkerställa vem eller vilka som var ansvariga för nedskjutningen, och ställa dem inför rätta.

Mizan citerar en representant för åklagarsidan som säger att målsäganden också kräver att faktorer som hindrade sökandet efter sanningen blir kända.

Samtliga 176 som befann sig ombord omkom när flygplanet sköts ned utanför huvudstaden Teheran den 8 januari 2020. Iran nekade först till att planet sköts ned, men medgav sedan att den mänskliga faktorn orsakat nedskjutningen.

Iran har tidigare skyllt nedskjutningen på ett "katastrofalt misstag" orsakat av styrkor på helspänn inför en möjlig militär konfrontation med USA.

Iran hade dessförinnan beskjutit en militärbas i Irak som användes av amerikanska styrkor. Beskjutningen var i sin tur ett svar på att USA dödat en iransk general i en drönarattack.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.