A-
A+

Irland nöjd med höjd bolagsskatt

Irland höjer bolagsskatten.
Irland höjer bolagsskatten.
EkonomiTT

Irlands låga bolagsskatter har lockat globala jättar till landet. Nu höjer Irland skatten – men hoppas på att framgångssagan fortsätter.

Irland kommer att fortsätta att vara bäst i klassen, säger finansminister Paschal Donohoe till RTE.

Annons

Annons

Den internationella överenskommelsen om ett golv på bolagsskatten innebär att Irland – ett land som har lockat massor av globala jättar till följd av sin låga skatt – höjer skatten från 12,5 till 15 procent.

Det här nya riktmärket kommer att bemöta globala skatteutmaningar kring digitalisering och bidra med säkerhet och stabilitet som stora företag och regeringar behöver, säger Irlands finansminister Paschal Donohoe till public service-bolaget RTE.

Fortsatt attraktivt

Irlands låga bolagsskatt har varit en starkt bidragande orsak till att man lyckats locka globala jättar som Pfizer, Google och Facebook att sätta upp högkvarter och produktionsanläggningar. Förra året var det bara Irland och Luxemburg i OECD-regionen som hade ett ökat inflöde av utländska direktinvesteringar

Donohoe tror att Irland kommer att fortsätta att vara attraktivt för multinationella bolag.

Vi kommer att ha attraktiva skattenivåer, och vi kommer att fortsätta att ha de många fördelarna som multinationella företag i Irland tjänar på och njuter av, säger han till RTE.

Donohoe får medhåll för Martin Shanahan, vd för IDA Ireland, en statlig myndighet som arbetar för att uppmuntra till utländska investeringar i landet.

"Irland kommer att vara fortsatt konkurrenskraftigt från ett skatteperspektiv", säger han i ett pressmeddelande, och konstaterar att investeringarna i landet är fortsatt starka, trots att företag har vetat att ett avtal har varit på gång.

Annons

Annons

"Skatten är viktig"

Utländska investeringar i landet är centrala för den irländska ekonomin. Men landet har också en högutbildad befolkning – i Europa har man högst andel 18-åringar som studerar, enligt bemanningsföretaget Velocity Global. Irland kan också dra nytta av Brexit, när företag letar efter alternativ till London då de vill befinna sig inom EU.

"Skatten är viktig, men det är bara en del i Irlands erbjudande och det är nödvändigt att vi fortsätter att vara konkurrenskraftiga inom alla områden kring vårt investeringserbjudande, med tanke på den globala konkurrensnivån för de investeringar vi försöker att locka", säger Shanahan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.