A-
A+

Irlands premiärminister befarar våldsspiral

Lojalistiska ungdomar blockerade en väg i norra Belfast under fredagskvällen.
Lojalistiska ungdomar blockerade en väg i norra Belfast under fredagskvällen.
NordirlandTT-AFP-Reuters

Efter flera dygns våldsamheter i Nordirland manar Irlands premiärminister till lugn – inte minst för framtida generationers skull.

Vi är skyldiga dem att inte falla tillbaka till den mörka platsen, med sekteristiska mord och politisk osämja, säger Micheál Martin.

Annons

Annons

Annons

Annons

För åttonde dygnet i rad förekom det oroligheter på Nordirlands gator under natten mot lördagen. Det finns inga rapporterar om att lojalister och nationalister ska ha drabbats, däremot ska grupperingar ha drabbat samman med polismakten.

Polismyndigheten uppger att 14 poliser skadats efter folksamlingar bland annat kastat bensinbomber och stenar. Man ska även ha tänt eld på en bil och rullat den mot polisen.

Årsdag av avtal

Lojalister – som samlar i första hand protestanter som vill förbli brittiska – ställde in flera planerade protester med anledning av prins Philips bortgång, som ett tecken på respekt gentemot det brittiska kungahuset.

På lördagen är det årsdag för Långfredagsavtalet, som slöts för 23 år sedan och bland annat innebar ett stopp på det värsta våldet i Nordirland.

På årsdagen varnar Irlands premiärminister Michéal Martin för att Nordirland kan dras in i en våldsspiral.

Vi har en skyldighet som politiska ledare att kliva fram och göra vår del för att säkerställa att det aldrig händer igen, säger Martin.

Annons

Annons

Lojalistisk frustration

Oroligheterna i Nordirland är de mest omfattande på flera år. Våldsvågen har bland annat förklarats med lojalistisk frustration mot de handelshinder som sedan brexit råder mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

Nordirlands två största partier, lojalistiska DUP och nationalistiska Sinn Féin har bägge uppmanat till lugn. Dock har de olika förklaringar till vad som ligger bakom gatuprotesterna och har anklagat varandra för att spä på spänningarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Bli medlem och prova Arturs music-quiz