-
+

Isdygn och klass 2-varning för snö

En klass 2-varning för snöfall och drivbildning har utfärdats för östra Skåne. Arkivbild.
En klass 2-varning för snöfall och drivbildning har utfärdats för östra Skåne. Arkivbild.
VäderTT

En strålande kall vintersöndag väntas i stora delar av Sverige – med det första "isdygnet" på tre år som följd. Och i Skåne varnar SMHI – i form av en klass 2-varning – för uppemot 20 centimeter nysnö under söndagen.

Annons

Annons

Det kalla vintervädret fortsätter att hålla Sverige i ett hårt grepp och vädret håller sig relativt oförändrat från lördag till söndag. Minusgrader väntas i hela landet – från minus 17 grader i Lapplandsfjällen till ett par minusgrader i Skåne.

Minusprognoserna kan leda till att Sverige kan få vinterns första nationella "isdygn" – vilket innebär att dygnstemperaturen ligger under nollan vid alla SMHI:s mätstationer i landet.

Klass 2-varning

De senaste två årens vintrar har helt saknat isdygn, noterar SMHI. Vintern 2011/12 var dock återkommande smällkall i hela Sverige med totalt 19 nationella isdygn.

Förutom landsomfattande kyla väntas kraftiga snöfall i Skåne under söndagen.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för så mycket som 20 centimeter nysnö, som i kombination med friska vindar kan ge kraftig drivbildning.

I sydöstra Skåne kan kan bli ganska besvärliga förhållanden, säger SMHI:s meteorolog Lisa Frost.

Annons

Annons

Även Öland

Även Gotland och Öland kan få ta del av snöfallet som drar in över Skåne på söndagen, ett snöfall som genererats i Bottenviken och svepts söderut av nord- och nordostvindar. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftiga snöbyar och friska vindar på Öland under söndagen.

I resten av Sverige kommer solen att dominera söndagsvädret, med enskilda spridda snöbyar i längs bland annat Roslagskusten.

Det är ett väderläge som kommer hålla i sig under början av nästa vecka: inte förrän på onsdag räknas solen lysa med sin frånvaro i stora delar av Götaland och Svealand.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss