-
+

Isen sprider sig – alla fem isbrytare i gång

Statsisbrytaren Oden är en av de fem som är i gång. Arkivbild.
Statsisbrytaren Oden är en av de fem som är i gång. Arkivbild.
InrikesTT

Istäcket breder ut sig i norr och på andra håll i landet.

Nu har Sjöfartsverkets alla fem isbrytare tagits i tjänst.

När det går så här fort gäller det att vara på tårna, säger isbrytarchefen Anders Dahl.

Annons

Annons

Fram till julhelgerna såg det ut att bli en lika mild vinter som i fjol, eftersom december var varmare än normalt. Sen slog kylan till, över i princip hela landet.

I Bottenviken, Norra Kvarken och utanför andra delar av ostkusten är det fruset och nu är det isbrytarsäsong på riktigt, eftersom alla fem så kallade statsisbrytare har satts in i skarp tjänst, enligt Sjöfartsverket.

Ligger det som nu blir det en fast isskorpa som växer sig stark, men kommer det vind från öst som pressar mot svenska kusten bildas det isvallar och då blir det assistansbehov ner till Gävle på nolltid, säger Anders Dahl till TT.

Till skillnad från de senaste, milda vintersäsongerna har man nu isbrytaren Ale i Vänern och isrensning längs med Göta Älv.

Vi ser på de specialprognoser vi har att kylan kommer att fortsätta och intensifieras. Det finns förutsättningar för en ordentlig vinter.

Sjöfarten och rederierna har likt många andra branscher varit hårt drabbade av coronapandemin. Men i norr har det gått bra och isbrytarna har gjort ett femtiotal uppdrag åt handelssjöfarten hittills i år.

Norrlandssjöfarten har till och med gått upp väldigt mycket. På det sättet har vi mer att göra än ett vanligt år i norr, säger Dahl.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss