A-
A+

Island skakas av fotbollsskandal

Isländsk fotboll skakas av en skandal vilket har lett till att förbundsordföranden tvingats avgå. Arkivbild.
Isländsk fotboll skakas av en skandal vilket har lett till att förbundsordföranden tvingats avgå. Arkivbild.
FotbollTT

Isländsk fotboll skakas av en skandal.

En kvinna som anklagat en landslagsspelare för sexuella övergrepp hävdar att det isländska förbundet (KSÍ) erbjöd henne pengar för att hålla tyst.

Nu avgår KSÍ:s ordförande.

Annons

Annons

Efter en stormig vecka kom beskedet på söndagskvällen att Gudni Bergsson avgår som ordförande för Islands fotbollsförbund, en roll han haft sedan 2017.

Bakgrunden är att han några dagar tidigare i en intervju med tv-kanalen RÚV berättade att KSÍ inte haft kännedom om några anklagelser om sexuella övergrepp riktade mot Islands landslagsspelare.

Det fick en 25-årig kvinna att i samma kanal gå ut och berätta om en händelse för fyra år sedan, då en spelare i det isländska herrlandslaget ska ha ofredat henne och ytterligare en kvinna på en nattklubb i Reykjavik.

Nådde förlikning

De båda kvinnorna polisanmälde händelsen och enligt 25-åringen har det isländska fotbollsförbundet (KSÍ) haft kännedom om anklagelserna sedan länge. Så till den grad att en advokat kopplad till KSÍ tog kontakt och erbjöd henne att skriva på ett tystnadsavtal som också innefattade ekonomisk kompensation.

Hon vägrade skriva på, men säger att hon i stället nådde förlikning med spelaren som betalade skadestånd och bad henne om ursäkt personligen.

För det isländska förbundet har den senaste veckan varit genant och inte har det blivit bättre av att det på sociala medier cirkulerat liknande anklagelser mot flera nuvarande eller tidigare landslagsspelare. Bland annat handlar det om en påstådd gruppvåldtäkt för mer än tio år sedan, uppger RÚV.

Flera extrainkallade krismöten, dit man bjudit in både en sexolog och representanter för en stödgrupp för sexualbrottsoffer, ledde till att Gudni Bergsson avgick. Dessutom har spelaren i fråga, som fortfarande tillhör landslaget, tagits bort från truppen till de kommande landskamperna.

Annons

Annons

Offentlig ursäkt

KSÍ har också gått ut med en offentlig ursäkt till de drabbade kvinnorna:

"Vi i styrelsen för det isländska fotbollsförbundet tror er och ber uppriktigt om ursäkt. Vi har svikit er och vi avser att göra bättre ifrån oss", skriver KSÍ.

Man lovar också att inrätta en expertgrupp för att ytterligare öka kunskapen inom förbundet.

"Vi tar det här på största allvar. Vi har redan inlett arbetet tillsammans med oberoende experter för att se över hur vi agerat kring sexual- och våldsbrott inom förbundet, och hur vi har stöttat och ska stötta offer."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!