Isländsk BNP-prognos justeras upp

Minskad turism slår hårt mot den isländska ekonomin, vars krona tappat 12 procent i coronakrisen hittills. Arkivbild
Minskad turism slår hårt mot den isländska ekonomin, vars krona tappat 12 procent i coronakrisen hittills. Arkivbild
EkonomiTT

Det blir ett rejält BNP-ras för Island i år. Men en stabil privatkonsumtion gör att det inte ser ut att bli riktigt så illa för den turistberoende ekonomin som befarat, enligt den isländska centralbanken Sedlabanki.

Annons

Annons

Sedlabanki lämnar styrräntan oförändrad på rekordlåga 1 procent. Banken räknar nu med att örikets bruttonationalprodukt (BNP) faller med 7 procent i år och att arbetslösheten vid utgången av året har lyft till 10 procent.

Tidigare räknade Sedlabanki med ett BNP-ras på 8 procent i år.

"Även om utsikterna för andra halvåret är något sämre än prognosen i maj, så väntas BNP-minskningen för året som helhet bli mindre än vad vi då räknade med. Detta beror i huvudsak på en mer robust privatkonsumtion under våren och sommaren", skriver Sedlabanki i ett pressmeddelande.

Osäkerheten är ovanligt stor kring prognosen, enligt Sedlabanki, som tillägger att den ekonomiska utvecklingen beror på hur covid-19-pandemin utvecklas.

Den isländska inflationen lyfte till 3 procent i juli, vilket i huvudsak hänger samman med ett kursras för den isländska kronan på 12 procent i kölvattnet på covid-19-pandemins negativa effekter på turismen, som normalt utgör en tredjedel av landets BNP.

Enligt Sedlabankis prognos kommer inflationen ligga kvar kring 3 procent under resten av 2020 för att sjunka nedåt 2021 och i snitt ligga på 2 procent under resten av prognosperioden.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons