Isländska stjärnskotten drömmer om Sverige

Karólína Lea Vilhjalmsdóttir, till vänster, och Alexandra Johannsdóttir är tvåa av sju spelare födda på 00-talet i Islands EM-kvaltrupp.
Karólína Lea Vilhjalmsdóttir, till vänster, och Alexandra Johannsdóttir är tvåa av sju spelare födda på 00-talet i Islands EM-kvaltrupp.
FotbollTT

Island har en ny gyllene generation på gång. Insatserna i EM-kvalet har fått flera damallsvenska klubbar att sikta in sig på önationens 00-talister.

Sverige vore bra första steg för dem, säger Lyonstjärnan Sara Björk Gunnarsdóttir.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Inte mindre än sju spelare i Islands trupp till EM-kvalmatchen mot Sverige är födda på 2000-talet. Flera av dem har stormat in i det isländska A-landslaget under hösten och skapar nu en tro på att något stort är på gång med den lilla fotbollsnationen.

Det har varit ett nöje att följa dem. Flera har kommit in i laget de senaste två åren och gjort väldigt bra i från sig. Det är också fint att se hur våra erfarna spelare har hjälpt de unga. Vi har en otroligt bra sammanhållning i laget och de här unga spelarna har kommit in vid precis rätt tidpunkt, säger Islands förbundskapten Jón Thór Hauksson.

Han har inte varit rädd för att ge de mer orutinerade spelarna chansen, trots svårt motstånd. I 1–1-matchen hemma mot VM-bronsmedaljören Sverige förra månaden spelade Breidabliktrion Sveindís Jane Jónsdóttir, 19, Karólína Lea Vilhjálmsdóttir, 19, och Alexandra Jóhannsdóttir, 20, alla från start, medan Valurmittfältaren Hlín Eiríksdóttir, 20, blev inbytt i andra halvlek.

Han ger oss unga spelare stort förtroende, det är väldigt viktigt. Vi har en ny generation som är väldigt bra, säger Karólína Lea Vilhjálmsdottir.
Det är många unga spelare som har tagit ytterligare ett steg. Det här ett nytt kapitel för det isländska laget som håller på att skrivas, ett väldigt bra kapitel, säger Alexandra Jóhannsdóttir.

"Vi förtjänar det"

Framtiden ser riktigt ljus ut på lite längre sikt. Men de isländska spelarna anser sig redan nu vara tillräckligt starka för att konkurrera med de allra bästa nationerna. Därför är självförtroendet stort inför tisdagens match mot Sverige på Gamla Ullevi. Om Island vinner är gruppsegern och en plats i EM 2022 så gott som säkrad.

Det skulle betyda allt. Vi skulle bli så glada om det gick vägen, men vi skulle samtidigt förtjäna det, säger Karólína Lea Vilhjálmsdóttir.
Det blir en svår match, men jag är väldigt optimistisk. Vi har en väldigt bra mix av unga och väldigt bra äldre spelare just nu. Vi har spelat väldigt bra under det här kvalet och vårt självförtroende är väldigt stort.

Annons

Annons

Intresse från Sverige

Att få speltid i A-landslaget innebär också ett bättre skyltfönster mot utländska klubbar. Efter 1–1-matchen mot Sverige har intresset för spelare som Vilhjálmsdóttir, Sveindís Jane Jónsdóttir och Hlín Eiríksdóttir ökat markant, säger deras agent Gylfi Sigurdsson till TV4:s Fotbollskanalen.

Bland annat är det damallsvenska klubbar som har hört av sig, och det steget lockar, erkänner både Vilhjálmsdóttir och Alexandra Jóhansdóttir.

Ja, självklart. Den svenska ligan är väldigt bra och flera av våra spelare spelar redan där, säger Jóhansdóttir.
Det är ett väldigt bra steg för oss unga spelare, tror jag. Och det vore kul att spela i en så jämn liga. Den isländska ligan är inte alls så jämn, de bättre lagen vinner ofta med 7–0 och så, säger Vilhjálmsdottir.

Historisk isländska

En som vet hur bra språngbräda Sverige kan vara är Sara Björk Gunnarsdóttir. Mittfältaren spelade sex år i Rosengård innan hon flyttade till tyska Wolfsburg. Numera spelar hon i franska storlaget Lyon, där hon nyligen blev första isländska kvinna att vinna Champions League.

För mig var Sverige ett viktigt steg och det är fortfarande ett bra steg. De unga spelarna vet också att många isländska spelare har spelat i damallsvenskan tidigare, och att de har utvecklats bra där. Så att gå dit kommer nog att vara ett alternativ för dem. Det är ett bra första steg för dem, säger Sara Björk Gunnarsdóttir.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons