A-
A+

Israel: Fortsätter med full styrka

Palestinier i flyktinglägret Shati i Gaza betraktar byggnaden som bombades av Israel. Tio människor dödades i attacken.
Palestinier i flyktinglägret Shati i Gaza betraktar byggnaden som bombades av Israel. Tio människor dödades i attacken.
MellanöstenrTT-AFP-Reuters

Bombningarna av Gaza fortsätter med ytterligare döda och skadade – samtidigt som palestinska grupper avfyrar nya raketer mot Israel.

USA:s president Joe Biden betonar Israels rätt att försvara sig mot raketattackerna och uttrycker oro för interna våldsamheter mellan israeliska judar och araber.

Annons

Annons

Annons

Annons

Israels militär genomförde nya attacker mot Gaza under lördagen. Tio människor dödades av israeliska bomber mot ett hus i flyktinglägret Shati, däribland en mamma och hennes fyra barn, enligt palestinska sjukvårdare. Israel uppger att anfallet riktades mot en lägenhet som används av den palestinska islamiströrelsen Hamas som kontrollerar Gaza.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att landet kommer att fortsätta att agera med full styrka i Gaza, och att militäroperationen kommer att fortsätta så länge det är nödvändigt.

Vi är inte den part som bär skulden för konfrontationen, det gör de som attackerar oss, säger Netanyahu i ett tv-sänt tal på lördagskvällen.

Oro för interna våldsamheter

Under eftermiddagen jämnade Israel ett höghus i Gaza med marken genom att beskjuta det med raketer. Höghuset rymde flera medieredaktioner, däribland Qatarbaserade tv-kanalen al-Jazira och amerikanska nyhetsbyrån AP. Ägaren till byggnaden fick en timme på sig att evakuera kontoren och bostäderna innan huset sprängdes av Israels flygvapen.

Bombningen fördöms av AP, al-Jazira och AFP. Israel försvarar attacken med att byggnaden användes av Hamas militära underrättelsetjänst. Uppgiften har inte kunnat bekräftas av en oberoende part.

USA:s president Joe Biden ringde upp Netanyahu under lördagen och betonade Israels rätt att försvara sig mot raketbeskjutningen, samtidigt som han uttryckte "stor oro" för den senaste tidens våldsamheter mellan judar och araber i israeliska städer, enligt ett referat på Vita husets hemsida.

Annons

Annons

Tusentals raketer mot Israel

Biden talade även i telefon med palestiniernas president på Västbanken, Mahmud Abbas, och uppmanade då Hamas att upphöra med raketbeskjutningen. Biden och Abbas enades i sin oro för civila dödsoffer i våldsamheterna.

Hamas och andra palestinska grupper fortsätter skjuta raketer över gränsen mot Israel. Omkring 2 300 raketer har avfyrats från Gaza sedan i måndags, av dem har 1 000 skjutits ned av Israel och 380 har slagit ned i Gaza, enligt Israel. Israel uppger sig ha genomfört fler än 1 000 flyg- och artilleriräder mot mål i Gaza under samma tid.

Under veckan som gått har 145 palestinier och 10 israeler dödats, däribland 41 palestinska och två israeliska barn.

Våldsamheterna inleddes i måndags när Hamas och andra palestinska grupper avfyrade raketer mot Israel som hämnd för att israelisk polis gått in i den för muslimer mycket heliga al-Aqsamoskéns område i Jerusalem. Israel svarade då med flygräder och senare under veckan en mycket kraftig beskjutning av mål i Gaza.

Polisen gick in i moskéområdet för att försöka kväsa protester mot avhysningar av palestinska familjer i stadsdelen Sheikh Jarrah i östra Jerusalem.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss