A-
A+

Israel: Gisslan hölls på sjukhuset

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade i en intervju med CBS News att det fanns starka indikationer på att Hamas gömde gisslan i al-Shifa-sjukhuset i Gaza. Arkivbild.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade i en intervju med CBS News att det fanns starka indikationer på att Hamas gömde gisslan i al-Shifa-sjukhuset i Gaza. Arkivbild.
MellanösternTT

Det fanns "starka indikationer" på att gisslan befann sig på al-Shifa-sjukhuset i Gaza men de var inte längre kvar när den israeliska militären stormade.

Det säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i en intervju med CBS.

Natten mot onsdagen inledde den israeliska militären en räd mot al-Shifa-sjukhuset i Gaza. Både Israel och USA har påstått att terrorstämplade Hamas har en kommandocentral under sjukhuset och i onsdags hävdade den israeliska armén att man funnit en militär ledningscentral med vapen och militär utrustning under sin räd.

Uppgifterna har tillbakavisats av Hamas.

Dödsfall bland gisslan

Israels militär hävdade på torsdagen att kvarlevor efter en israelisk kvinna som hållits gisslan av terrorstämplade Hamas hittats nära sjukhuset, skriver nyhetsbyrån AFP. Hamas har upprepade gånger anklagat Israel för att vara ansvarigt för dödsfall bland gisslan genom landets intensiva bombningar i Gaza.

I en intervju med CBS News på torsdagen sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att sjukhuset också använts för att gömma de personer som togs som gisslan av Hamas under terrorattacken mot Israel den 7 oktober.

Enligt Netanyahu var det ett av anledningarna till att Israels armé tog sig in på sjukhuset.

Vi hade starka indikationer på att de hölls i Shifa-sjukhuset, vilket var ett av skälen till att vi gick in i sjukhuset, säger premiärministern i intervjun och fortsätter.
Men om de varit där så hade de flyttats.

"Underrättelseuppgifter"

Enligt Netanyahu har hans regering "underrättelseuppgifter om gisslan", men vill inte säga mer.

Ju mindre jag pratar om det, desto bättre.

Som svar på programledarens fråga om hur nära Israel är att kunna få gisslan frigiven säger Netanyahu:

Vi är närmare än vi var innan vi påbörjade markoffensiven.

Israels premiärminister uppgav att ett tillfälligt eldupphör kommer att genomföras när gisslan har släppts.

Benjamin Netanyahu vidhöll under intervjun att Israel försöker utplåna Hamas "med minimalt antal civila offer" och att Israel inte "försöker ockupera" Gaza.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.