A-
A+

Israel ser tecken på tredje dosen-effekt

En israelisk kvinna som fick sin tredje vaccindos den 1 augusti.
En israelisk kvinna som fick sin tredje vaccindos den 1 augusti.
IsraelTT-Reuters

Israel ser tecken på att en tredje vaccindos gör skillnad, mindre än en månad efter det att ett program för en så kallad booster-dos inletts, uppger myndigheter och forskare.

Nu kan personer över 30 år få en tredje spruta med Pfizers vaccin.

Annons

Annons

Deltavarianten av coronaviruset drabbade Israel i juni, i samband med att landet just börjat se resultat av sin vaccinering, som från början var en av de snabbaste i världen.

Med deltavarianten gick Israel snabbt från låga smittotal och inga döda till att i förra veckan rapportera runt 7 500 nya smittofall. Då var 500 allvarligt sjuka inlagda på sjukhus och över 150 människor avled med corona samma vecka.

Den 30 juli började Israel som första land i världen ge en tredje dos av Pfizers vaccin till människor över 60 år. Senare har åldersgränsen varit 40 år och nu breddas kampanjen ordentligt så att personer från 30 år kan komma i fråga för en tredje spruta, och åldersgränsen kan komma att sänkas ytterligare. Kravet är att de fått sin andra dos för minst fem månader sedan.

De senaste tio dagarna har smittspridningen börjat avta bland vaccinerade personer över 60, där fler än en miljon har fått en tredje vaccindos, enligt statistik från hälsodepartementet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!