A-
A+

Israel till USA: Vi dödade iransk överste

Hassan Sayyad Khodaeis son sörjer vid hans kista under en begravningsceremoni i Teheran i tisdags.
Hassan Sayyad Khodaeis son sörjer vid hans kista under en begravningsceremoni i Teheran i tisdags.
IranTT-AFP

Israel har sagt till USA att landet är ansvarigt för att i söndags ha dödat en högt uppsatt officer inom iranska Revolutionsgardet, rapporterar The New York Times. Iran har tidigare sagt att hämnd väntar de som ligger bakom.

Annons

Annons

Översten Hassan Sayyad Khodaei inom Revolutionsgardet sköts till döds bakifrån i söndags när han satt i sin bil utanför sitt hem i Teheran. Mordet utfördes av två personer på motorcykel.

En anonym källa inom israeliska underrättelsetjänsten säger enligt The New York Times att Israel har informerat myndigheter i USA att landet låg bakom attentatet.

Källan säger att överstens död ska ses som en varning till Iran att stoppa planerna på en hemlig grupp inom gardets specialstyrka Quds. Quds ansvarar för Irans insatser i utlandet, exempelvis i Syrien och Libanon, och enligt iranska nyhetsbyråer arbetade översten inom Quds.

Irans president Ebrahim Raisi har hyllat översten som en martyr och skyller dådet på den "globala arrogansen", vilket anses syfta på USA och dess allierade, inklusive Israel. Han har också sagt att man ska hämnas mordet.

Översten är den mest högprofilerade person som mördats i Iran sedan kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh sköts till döds i november 2020. Det mordet anklagade Iran Israel för att ligga bakom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.