A-
A+

Italien avskaffar filmcensuren

Marlon Brando och Maria Schneider i 'Sista tangon i Paris', en av de filmer som förbjöds av den italienska filmcensuren. Arkivbild.
Marlon Brando och Maria Schneider i "Sista tangon i Paris", en av de filmer som förbjöds av den italienska filmcensuren. Arkivbild.
FilmTT

Annons

Annons

Italien har officiellt avskaffat sin filmcensur, skriver Variety. Regelverket som gällt sedan 1913 har tillåtit myndigheten att klippa bort scener och förbjuda filmer som exempelvis Pier Paolo Pasolinis "Salò eller Sodoms 120 dagar" och Bernardo Bertoluccis "Sista tangon i Paris".

Beslutet är numera mest symboliskt eftersom filmcensur inte har tillämpats i praktiken sedan lång tid tillbaka. Italiens kulturminister Dario Franceschini ser det ändå som dödsstöten för det kontrollsystem som "gjort ingrepp i den konstnärliga friheten".

I framtiden är det filmdistributörerna själva som bestämmer vilka åldrar som filmer är lämpliga att ses från.

Enligt en undersökning gjord av Cinecensura har 274 italienska filmer, 130 amerikanska och 321 filmer från andra länder i världen förbjudits i Italien sedan 1944. I mer än 10 000 filmer har scener klippts bort.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!