A-
A+

Italienskt tillslag mot människosmugglare

En grupp människor som tros vara migranter från Tunisien utanför den italienska ön Lampedusa i juli 2021.
En grupp människor som tros vara migranter från Tunisien utanför den italienska ön Lampedusa i juli 2021.
ItalienTT-AP

Italiensk polis har utfärdat arresteringsordrar för 18 italienska och tunisiska medborgare som misstänks driva en smuggelrutt mellan Tunisiens kust och sicilianska hamnar.

Annons

Annons

De misstänkta uppges ha krävt mellan 3 000 och 5 000 euro av desperata migranter för att köra dem över Medelhavet i snabba motorbåtar. Båtarna ska ha packats med tio till 30 passagerare åt gången, vilket innebär att smugglarna kan ha tjänat uppemot 70 000 euro – motsvarande närmare 770 000 svenska kronor – för varje fyratimmarskörning över havet.

Utredningen inleddes 2019, efter att en fiskare i den sicilianska hamnstaden Gela lagt märke till en tio meter lång glasfiberbåt med en motor på 200 hästkrafter som enligt polisen stulits tio dagar tidigare.

De elva tunisierna och sju italienarna kan ställas inför rätta för illegal människosmuggling med omänsklig behandling och riskerande av liv för ekonomisk vinning.

Ett tunisiskt par som redan fängslats för människosmuggling har identifierats som de förmodade hjärnorna bakom operationen.

Italiens nya högerkoalitionsregering har de senaste veckorna fått kritik för sitt agerande gentemot räddningsbåtar som plockat upp migranter som avrest från Libyen. Majoriteten av de migranter som anländer till Italien uppges dock färdas via Tunisien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.