A-
A+

Ivo-kritik då kvinna dog efter operationsmiss

Ivo riktar kritik mot läkare efter operationsmiss. Arkivbild.
Ivo riktar kritik mot läkare efter operationsmiss. Arkivbild.
HälsaTT

En operationsmiss på Lycksele lasarett 2019 kostade en 70-årig kvinna livet.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritik mot läkaren som utförde operationen, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Annons

Annons

Det var under en planerad operation som läkaren av misstag gjorde flera hål i kvinnans tarm, men endast upptäckte och lagade en av skadorna. Trots oro bland vårdpersonal och förhöjda värden dröjde det innan läkaren agerade. Komplikationer följde och kvinnan opererades två gånger till innan hon till slut avled av multiorgansvikt.

Ivos kritik mot läkaren rör brister i bedömningen före operationen och att läkaren inte varit sakkunnig och omsorgsfull i handläggningen. Ivo riktar även kritik mot vårdavdelningen.

Det är tragiskt och förfärligt att sånt här händer och alla inblandade mår oerhört dåligt, säger Olov Grankvist, ansvarig verksamhetschef på Lycksele lasarett, till SVT.

Kvinnans make har varit i kontakt med chefer på sjukhuset, som har beklagat det som hände.

Det är klart att sorgen finns kvar, men vi anser att Ivo har gjort en korrekt utredning, de har kommit fram till att man var försumlig och att det gjorts ett antal misstag på Lycksele lasarett. De har också korrigerat sig och gjort nya rutiner, säger maken.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!