A-
A+

Ivo: Risk för allvarliga skador på barnakuten

Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Arkivbild.
Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Arkivbild.
SjukvårdTT

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar allvarlig kritik mot Astrid Lindgrens barnsjukhus, som är en del av Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Vården är inte patientsäker, anser Ivo.

Annons

Annons

Enligt Ivo har Karolinska universitetssjukhuset inte säkerställt att det finns tillräckligt med vårdplatser på barnsjukhuset. De sjuka barnen som söker vård blir ofta kvar på akutmottagningen, som saknar rätt övervakningsutrustning och som i de flesta fall inte har möjlighet att ge den specialiserade vård som kan erbjudas på en vårdavdelning.

Vidare skriver myndigheten att patienterna inte alltid får sina behov av omvårdnad, tillsyn, läkemedel, mat och vatten tillgodosedda.

Bristen på personal och vårdplatser innebär att patienter har drabbats av och riskerar att drabbas av allvarliga vårdskador, både på akuten och på de granskade slutenvårdsavdelningarna. Sammantaget är vården inte patientsäker, enligt Ivo.

Ivo beslutade i början av året att inleda en nationell tillsyn av akutsjukhusen med ett särskilt fokus på just vårdplatserna. När man nu fattat beslut för 25 av de 27 sjukhus granskats får samtliga kritik.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.