-
+

Ivo vill att bluffmisstänkt läkare åtalas

En sjuksköterska i skyddsutrustning med ett PCR-test för covid-19. Bilden har inget samband med den fuskanklagade kliniken. Arkivbild.
En sjuksköterska i skyddsutrustning med ett PCR-test för covid-19. Bilden har inget samband med den fuskanklagade kliniken. Arkivbild.
VårdTT

Läkaren i Göteborg som misstänks ha låtit sin klinik utfärda falska coronaintyg bör åtalas.

Det skriver Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i en anmälan till Åklagarmyndigheten.

Annons

Annons

Läkaren bedöms ha gjort sig skyldig till grovt osant intygande. Det är ett brott som kan ge fängelse, skriver Göteborgs-Posten.

Ivo framhåller att läkaren missbrukat sin tjänsteställning.

Misstankarna mot kliniken blev kända för några veckor sedan. Personer betalade för att göra PCR-test, som sedan ledde till att de fick friskintyg som krävs för inresa i vissa länder.

Men laboratorierna som enligt kliniken analyserat testerna nekade till att ha gjort detta. Då uppstod misstanken att intygen var falska.

När GP skrivit om kliniken, fick polisen cirka 70 anmälningar om intygen på en vecka. Enligt Ivo kan flera hundra patienter ha fått falska coronaintyg.

Läkaren har även varit anställd på ett sjukhus i Västra Götaland. Där visste man inte om hans bisyssla på egen klinik. Mannen har nu varslats om avsked från sjukhuset.

Han har också arbetat på en privat vårdcentral, även det utan sjukhusets kännedom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss