A-
A+

Ivos insamling av äldres journaler kritiseras

Ivo är vanligtvis den som granskar, men nu är det myndigheten som kritiseras. Arkivbild.
Ivo är vanligtvis den som granskar, men nu är det myndigheten som kritiseras. Arkivbild.
VårdTT

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har samlat in 60 000 journaler från äldreboenden inom ramen för sitt tillsynsuppdrag. Nu kritiseras myndigheten internt för att lagligt stöd saknas, skriver Dagens Nyheter.

Annons

Annons

Datainsamlingen gäller journaler från 1 januari 2019 till 30 juni 2021. Det är en utvidgad uppföljning till Ivos tidigare granskning av äldreomsorgen under coronapandemin.

Patientjournalerna bearbetas maskinellt och insamlingen sker utan konkreta tecken på missförhållanden.

Ivo har låtit utvärdera rättsläget för det nya arbetssätt i två juridiska konsultrapporter. Båda utredningarna slår fast att Ivo inte har rätt att samla in information så här.

Det givna svaret är ju att man ska följa lagen. Man kan konstatera att vissa myndigheter inte har författningsstöd för det de gör. Ivo har ingen registerförfattning, säger Manolis Nymark, jurist och certifierad it-säkerhetsexpert, som ställt samman en av rapporterna, till DN.

Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo, säger till DN att rapporterna är "internt arbetsmaterial" och att internutredningen fortsätter.

Inom ramen för tillsyn känner vi oss trygga med att vi kan ta in data. Inhämtning av personuppgifter eller annan data utan lagstöd förekommer inte, säger han till tidningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.