A-
A+

"Jag drabbades väldigt hårt av Karins livsöde"

För Asta Kamma August var det självklart att bli skådespelare. Nu gör hon sin största roll på svenska i 'Bränn alla mina brev', filmatiseringen av Alex Schulmans roman.
För Asta Kamma August var det självklart att bli skådespelare. Nu gör hon sin största roll på svenska i "Bränn alla mina brev", filmatiseringen av Alex Schulmans roman.
FilmTT

Med Pernilla och Bille som föräldrar var det givet att Asta Kamma August skulle bli skådespelare.

Nu gör hon sin största roll i filmen "Bränn alla mina brev".

Jag har inte självförtroende i något annat riktigt, säger hon

Annons

Annons

Asta Kamma August i rollen som Karin Stolpe i 'Bränn alla mina brev'. Arkivbild.
Asta Kamma August i rollen som Karin Stolpe i "Bränn alla mina brev". Arkivbild.

Asta Kamma August spelar huvudrollen i filmatiseringen av Alex Schulmans roman "Bränn alla mina brev", som får biopremiär den 23 september.

Hon gestaltar Karin Stolpe, en av huvudpersonerna i det triangeldrama som utspelas sommaren 1932.

Karin sitter fast i ett dysfunktionellt förhållande med den lovande författaren Sven Stolpe när hon förälskar sig i Olof Lagercrantz, som senare skulle komma att bli en gigant i Kultursverige.

Jag drabbades väldigt hårt av Karins livsöde, säger Asta Kamma August och fortsätter:
Framför allt kampen att försöka ta sig ur en relationen i en tid när ramarna för vad en kvinna får göra var väldigt hårda.

Medan Olof Lagercrantz och Sven Stolpe är omskrivna vet eftervärlden inte så mycket om Karin Stolpes känsloliv och hur hon upplevde den sommaren för 90 år sedan. Hon höll sig mest i skymundan under sitt liv och Asta Kamma August tror att hon kanske ville ha det så.

Men så kommer vi och gör en film och river upp allting, säger hon och skrattar. Det är ändå ettslags upprättelse att hennes historia får ljus.

Psykologiskt grepp

Eftersom historien bygger på verkliga skeenden är det ingen hemlighet hur det slutar. Karin blir kvar hos Sven Stolpe. Det är historien som leder fram till det som är dramat i filmen.

För någon som lever 90 år senare kan Karin Stolpes livsval te sig märkligt.

Ja, men jag tycker inte att det är så obegripligt. Sven har ett sånt otroligt psykologiskt grepp om henne. Han är också sjuk och tror sig vara dödssjuk hela livet. Det hotet tror jag gör att han har henne om sitt lillfinger.
Han säger att han kommer att gå under om hon lämnar honom. Jag tror att han använde sig av olika former av hot.

Asta Kamma August är till största delen uppvuxen i Sverige, men 30-åringen har bott åtta år i Danmark, där hon har gått scenskolan och gjort teaterroller och tv-serier. "Bränn alla mina brev" är den första stora roll hon gör i Sverige.

Annons

Annons

Skådespelare naturligt val

Som dotter till den danske filmregissören Bille August och svenska skådespelaren Pernilla August blev det självklart för Asta Kamma August att gå i deras fotspår.

Det har varit ganska naturligt för mig. Jag har alltid tyckt att det har varit kul och alltid känt att det är vad jag har varit bra på. Jag har inte självförtroende i något annat riktigt, säger hon med leende och fortsätter:
Så jag har svårt att se att jag skulle göra något annat. Skådespeleri, det kan jag i alla fall.

Hon fick tidigt följa med på filminspelningar med sina föräldrar som var gifta mellan 1991 och 1997. Med en dansk pappa och en svensk mamma ser hon både Danmark och Sverige som arbetsplatser.

Jag har något slags dröm om att hela tiden hoppa emellan. Att göra varannan i Sverige och varannan i Danmark. Varannan teater, varannan film och hela tiden variera mig, säger hon.

Som stöd har hon sin två år yngre lillasyster Alba August, som på senare år fått sitt eget genombrott som skådespelare, bland annat genom filmen "Unga Astrid" och tv-serien "Knutby".

Det är extremt skönt. Alba är min närmaste person i livet. Vi har vuxit upp så tätt och det är väldigt fint att ha en sådan person så nära att dela erfarenheter med, säger Asta Kamma August.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.