A-
A+

"Jag har aldrig upplevt något liknande tidigare"

Spanjorerna jublar efter Mikel Oyarzabals 5–3-mål i förlängningen mot Kroatien i EM-åttondelsfinalen på Parken i Köpenhamn.
Spanjorerna jublar efter Mikel Oyarzabals 5–3-mål i förlängningen mot Kroatien i EM-åttondelsfinalen på Parken i Köpenhamn.
FotbollKöpenhamn, TT:s utsände

Åtta mål, en jättetavla, en vändning, en upphämtning och ett avgörande i förlängning.

EM-åttondelsfinalen mellan Spanien och Kroatien i Köpenhamn innehöll allt – och lite till.

Jag har aldrig upplevt något liknande tidigare, säger kroaten Nikola Vlasic efter 3–5-förlusten.

Annons

Annons

Den danska huvudstadens värdskap i fotbolls-EM är över, men det var väl någonstans självklart att även den fjärde och sista matchen skulle bli högdramatisk.

Vi fick verkligen lida här, säger den spanske försvararen och 2–1-målskytten César Azpilicueta.

Spaniens 5–3-seger efter förlängning är EM-historiens näst mest målrika match. Den största målfesten är semifinalen 1960 där Jugoslavien slog Frankrike med 5–4.

"Bättre laget"

Allt började med att den spanske målvakten Unai Simón i den 20:e minuten släppte in en hemåtpassning från Pedri. Innan halvleken var över hade Spanien dock kvitterat och i andra akten gick man fram till 3–1-ledning.

Då vaknade Kroatien till och tog matchen till förlängning via två sena mål, varav det sista på tilläggstid.

Det var inte bra av oss att släppa in två sena mål, men vi var det bättre laget i förlängningen och vi förtjänade att gå vidare, säger César Azpilicueta.

Avgörande för spanjorerna blev förlängningsmålen av Álvaro Morata (4–3) och Mikel Oyarzabal (5–3). Det är första gången sedan EM-guldet 2012 – mot Italien i finalen – som Spanien vunnit en utslagsmatch i VM eller EM.

Det var några turneringar sedan vi gick vidare, men nu bröt vi den sviten mot VM-tvåan (Kroatien, 2018), säger César Azpilicueta.

Spanien får spela kvartsfinal på fredag i S:t Petersburg, men för Kroatien och Parken i Köpenhamn är EM över för denna gång.

På den danska nationalarenan har EM-publiken fått uppleva Christian Eriksens dramatiska hjärtstillestånd under mötet med Finland i grupp B:s premiärmatch den 12 juni.

Annons

Annons

EM-festen över på Parken

Några dagar senare skulle det danska landslaget – stöttade av en hel värld och en Christian Eriksen i sjukhussängen – möta Belgien i en känslosam återkomst till Parken.

Sedan avslutades gruppen med att Danmark körde över Ryssland med 4–1 och avancerade vidare som grupptvåa. Sedan dess har danskarna även slagit ut Wales i åttondelsfinal och möter Tjeckien i Baku på lördag.

Sista Parken-kapitlet – den galna målfesten mellan Spanien och Kroatien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!