A-
A+

"Jag tror inte att det blir 10–0 till England"

Magnus Wikman, Sveriges assisterande förbundskapten, i samband med en pressträff på EM-basen Carden Park i England.
Magnus Wikman, Sveriges assisterande förbundskapten, i samband med en pressträff på EM-basen Carden Park i England.
FotbollChester, TT:s utsände

Sverige har fått oförtjänt mycket kritik under fotbolls-EM, tycker assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman inför tisdagens semifinal.

Alla verkar säga att så som England spelar och så som vi spelar, så kommer det bli 10–0 till England. Jag tror inte att det blir 10–0 till England. Jag tror att vi kan vinna, säger han.

Annons

Annons

Något i EM-rapporteringen tycks ha irriterat den assisterande förbundskaptenen. För när han får frågan hur det känns att bara vara en match ifrån en EM-final, är svaret inte enbart fyllt av glädje:

Jo, det känns bra. Vi har fått kämpa i motvind mot er, men vi har vunnit tre och spelat en oavgjord, säger Magnus Wikman.

Han förklarar att hans bild av Sverige prestation hittills i EM skiljer sig en hel del från den han upplevt i medierna. Kontentan tycks vara att många medier varit kritiska till det svenska spelet under mästerskapet, trots att det lett hela vägen till semifinal.

Tre raka segrar

Att vi anses dåliga när vi vinner, det är jag förvånad över. Att alla lag vi möter i ett EM-slutspel är så dåliga, det är jag förvånad över. För det är inget EM-kval det här, det är ett EM-slutspel, säger Wikman.
Och alla andra (favorittippade) lag är jättebra och alla lag de möter är jättebra, men alla lag vi möter är jättedåliga och vi är jättedåliga. Det är det, att jag har en helt annan utgångspunkt än vad ni har när det gäller vad jag tycker är bra och dåligt.

Sverige inledde med att spela 1–1 mot en annan förhandsfavorit, Nederländerna. Därefter har det blivit tre raka segrar mot på pappret svagare motstånd i form av Schweiz (2–1), Portugal (5–0) och Belgien (1–0).

Men framför allt Schweiz och Belgien är mycket starkare än vad gemene man förstår, säger Wikman. Dessutom, lägger han till, har svenska medier kanske övervärderat insatserna från Sveriges främsta rivaler om EM-guldet.

Annons

Annons

"Måste göra det bättre"

Min utgångspunkt är att Schweiz och Belgien är mycket bättre än ni tycker, och att vi när vi är så mycket bättre än dem, är bra. Ena dagen står jag här och då är Frankrike fantastiska, sedan spelar de 2–1 mot Belgien men sedan är vi skitdåliga. Så jag har en annan bild och utgångspunkt både på motståndarna och på oss själva.
Och alla verkar säga att så som England spelar och så som vi spelar, så kommer det bli 10–0 till England. Jag tror inte att det blir 10–0 till England. Jag tror att vi kan vinna.

Han medger dock att det finns utrymme för förbättring, och att det också krävs om det ska bli svensk seger i tisdagens semifinal på Bramall Lane i Sheffield.

Vi kan göra det bättre och vi måste göra det bättre för att kunna utmana de bästa lagen. Hittills har det räckt men nu måste vi upp ett snäpp, och så får vi se om vi klarar det. Vi är bra nog för att vara här och utmana England, absolut. Sedan kommer vi behöva göra en jättebra match för att vinna, för de är jättebra.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.