Jägare vill skjuta fler vargar – överklagar

Efter nyår startar licensjakt på varg. Arkivbild.
Efter nyår startar licensjakt på varg. Arkivbild.
JaktTT

Nästa år får totalt 24 vargar fällas i licensjakt i fyra län, enligt länsstyrelsernas beslut. Det är alldeles för få vargar, anser Jägarnas Riksförbund som tänker överklaga beslutet.

Annons

Annons

Enligt en inventering 2019/20 finns det omkring 365 vargar i Sverige. Jägarnas Riksförbund vill i ett första steg få ner antalet till 170, en siffra som nämnts i ett tidigare riksdagsbeslut som referensvärde för en gynnsam bevarandestatus.

"Även om JRF anser att 170 vargar också är allt för många är det ändå viktigt att den siffran eftersträvas och speglas i besluten för att uppnå någon som helst lättnad i de områden som nu är hårdast drabbade av varg", skriver organisationen.

Enligt länsstyrelserna är jakt på 24 vargar "ett rimligt uttag i förhållande till vargpopulationens storlek och tillväxt".

Naturskyddsföreningen anser å sin sida att det inte borde ske någon vargjakt överhuvudtaget.

"Att tillåta licensjakt i syfte att minska vargstammen är helt fel och hotar hela den svenska vargstammens fortlevnad", säger ordförande Johanna Sandahl i ett pressmeddelande.

De fyra län som omfattas av licensjakten är Gävleborg (12 djur), Värmland (6), samt Örebro och Västmanland (totalt 6). Jakten startar den 2 januari och pågår, som längst, till den 15 februari.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons