Jakt lockar allt fler kvinnor

 Åsa Berggren tog sin jagarexamen i somras.
Åsa Berggren tog sin jagarexamen i somras.
JaktTT

Det senaste året har intresset för jakt ökat i Sverige. Framför allt är det kvinnor som i större utsträckning ger sig ut i skogen med gevär.

Annons

Annons

Allt fler kvinnor väljer att börja jaga, enligt Naturvårdsverket. Arkivbild.
Allt fler kvinnor väljer att börja jaga, enligt Naturvårdsverket. Arkivbild.

Älgjakten pågår nu i flera delar av landet och bland jaktlag och ute i skogen märks en fortsatt tydlig trend: kvinnorna blir allt fler.

Sedan årsskiftet har antalet jaktkort lösta av kvinnor ökat med 7,3 procent jämfört med samma period föregående år, enligt Naturvårdsverket.

Tittar man längre tillbaka i tiden ser man att antalet kvinnliga jägare har ökat stadigt de senaste fem åren. Runt 1 000 nya kvinnliga jägare har tillkommit per år sedan jaktåret 2016–2017. Daniel Bladh, handläggare på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, tror att det ökade intresset bland kvinnor är resultatet av en kedjeeffekt.

Kommer det in en kvinna i ett jaktlag så är det lättare för ytterligare en att komma in.

Fler kvinnor

Anders Larsson, ordförande i Vingåkers Jaktskytteklubb, som årligen håller i jägarexamenskurser har märkt hur intresset för jakt har ökat bland kvinnor de senaste åren.

Vanligtvis är det 90 procent killar, men i år var det tolv killar och nio tjejer. Det är otroligt kul. Överlag märker jag att intresset för jakt ökar, vår klubb har ökat med över 100 medlemmar det senaste året.

En av kvinnorna som utbildade sig på en av årets jägarexamenskurser är Åsa Berggren. Hon tog sin examen i somras efter det att hennes intresse för jakt väcktes när hon följde med sin pojkvän ut i skogen.

Från början satt jag bara bredvid honom. Sedan kände jag att jag också vill skjuta. Det verkade så himla kul.

Under coronapandemin har också många känt sig isolerade, vilket kan ha bidragit till en längtan efter skog och natur. Men att Åsa Berggren fick upp ögonen för jakt just nu hade ingenting med det att göra.

Jag började jaga av rent intresse.

Annons

Annons

Inte särbehandlad

Åsa Berggren oroade sig över att hon som kvinna skulle bli särbehandlad.

Så har det inte alls varit. I mitt jaktlag ställer alla upp för varandra, det finns inga grabbiga besserwissrar.
I samband med att jag tog min examen och delade det på sociala medier blev jag kontaktad av ett jaktlag som ville få in fler kvinnor. Nu är jag med där, vi är två kvinnor än så länge. Utöver det jagar jag med ett kvinnligt jaktlag i Vingåker en gång i veckan. Det är otroligt roligt att skjuta, men också att bara vara i skogen och att känna tillhörighet med naturen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons