Jämställdheten ökar i kongressen – men sakta

Fler kvinnor tar plats i USA:s kongress nästa år. Arkivbild.
Fler kvinnor tar plats i USA:s kongress nästa år. Arkivbild.
USATT

Minst 130 kvinnor kommer att vara ledamöter i USA:s kongress nästa år, rapporterar CAWP (Center for American women and politics) vid Rutgers University. Det är nytt rekord, men än är det långt till jämställdhet – ungefär tre fjärdedelar av ledamöterna är fortfarande män.

Annons

Annons

Det gamla rekordet sattes efter förra kongressvalet 2018; 127 kvinnor bland de 435 personerna i representanthuset och 100 senatorerna.

Kända profiler bland dem är "The Squad", en grupp vänsterkvinnor bland Demokraterna i representanthuset som består av Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley och Rashida Tlaib.

Amerikanska medier uppmärksammar också att New Mexico är första delstat som valt idel icke-vita kvinnor till representanthuset, Deb Haaland, Yvette Herrell och Teresa Leger Fernandez.

Jämställdheten har kommit avsevärt längre bland Demokraterna, som i nuläget ser ut att få 100 kvinnor i kongressen, medan Republikanerna nöjer sig med 31.

Ungefär 25 av de kvinnliga kongressledamöterna sitter i senaten. Rekordet i den kammaren är 26, men det är oklart om man når upp till den siffran nästa år. Om Joe Biden blir president måste hans vicepresident Kamala Harris ersättas i senaten. Och en av Georgias senatsplatser avgörs först i en avgörande valomgång i januari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons