A-
A+

Jämtland tar upp pollenmätningarna igen

De fyra nordligaste mätstationerna i Sverige är nedlagda eftersom ingen av regionerna vill betala för tjänsten längre. Arkivbild.
De fyra nordligaste mätstationerna i Sverige är nedlagda eftersom ingen av regionerna vill betala för tjänsten längre. Arkivbild.
NaturTT

Boende i de fyra nordligaste länen såg länge ut att bli utan pollenmätningar i vår då den person som gjort analyserna gått i pension, men nu har frågan löst sig – i alla fall i Jämtland.

Annons

Annons

Det var i november som beskedet kom att mätstationerna i Umeå, Östersund, Luleå och Sundsvall skulle läggas ner, vilket fick Astma- och allergiförbundet att reagera och uppmana regeringen att skjuta till pengar till pollenprognoserna.

I dag meddelar Region Jämtland Härjedalen att de löst frågan för den här säsongen genom att köpa loss utrustning från det Umeåföretag som tidigare stod för mätningarna.

Den anländer till Östersund nästa vecka. Vi ser inom en snar framtid att vi ska kunna vara i gång med mätningarna. Ett nytt avtal ska tecknas med ett labb i Göteborg dit mätningarna kommer att levereras, säger regiondirektör Hans Svensson till Östersunds-Posten.

I Västerbotten, Norrbotten och Västernorrlands län finns fortfarande inga planer på att uppta pollenmätningarna. Det saknas både bemanning och finansiering då den som varit ansvarig för mätningarna har gått i pension och regionerna inte längre vill skjuta till några pengar.

"Vi välkomnar region Jämtlands besked att de har hittat en tillfällig lösning för att i år mäta pollenhalterna i länet. Det är ett besked som hjälper pollenallergiker att veta hur de ska medicinera och planera sin vardag. Men hur det blir i framtiden är fortfarande mycket ovisst", säger Kristina Ljungros, generalsekreterare i Astma- och Allergiförbundet, i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!