A-
A+

Janne Andersson: "Blandad kompott"

Marcus Bergs 23:e mål i landslaget kom redan efter tre minuter mot Estland.
Marcus Bergs 23:e mål i landslaget kom redan efter tre minuter mot Estland.
FotbollTT

Det viktigaste jobbet var redan gjort – två raka segrar i VM-kvalet.

Då var blicken riktad mot Qatar.

Hur såg det ut när fotbollslandslaget ändrade fokus, mot EM-slutspelet i sommar? 1–0 mot Estland gav både bu och bä.

En blandad kompott, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Annons

Annons

Som avslutning på VM-kvalsamlingen matchade han en helt ny elva.

Med så gott som ett nytt lag är jag medveten om att allt inte kan vara perfekt. Det var en hel del bra grejor och en del mindre bra, säger förbundskaptenen.

Han ville se spelare som vågade, som försökte, som höll sig till grunderna i landslagets sätt att spela, som inte var rädda för att misslyckas med en passning eller ett avslut.

Överlag fick han som han ville, men det är som det är med landskamper av inventeringskaraktär, den här dessutom kryddad med att platser i EM-truppen låg i potten.

Jag dömer inte spelarna efter en match. Den här kvällens match kommer inte att avgöra. Det vore synnerligen fel, säger Andersson.

Estland var ett i sammanhanget gott val som sparringpartner, snäppet sämre i en jämförelse spelare för spelare och som lag.

Veteranen avgjorde

Tre minuter tog det att slå fast den saken. Ken Sema snappade upp en klen estnisk rensning, spelade fram Robin Quaison i djupled. Mainz bidrag till den svenska truppen vek inåt, skottet släppte Matvei Igonen rakt ut – och där kom Marcus Berg.

Hans 23:e landslagsmål var ett av de enklare att göra – öppet mål som han fick.

Såvida de inte drabbas av skador eller tappar formen helt behöver varken Quaison eller Berg känna oro för att ratas av Andersson i EM-truppen.

Ken Sema hänger – nu som inför VM 2018 – på gärsgårn. Till Ryssland fick han inte följa med. Nu har han fått konkurrens av Jesper Karlsson.

Båda fick chansen mot Estland, på var sin kant på mittfältet. Sema till vänster, Karlsson till höger.

Annons

Annons

Inga aha-upplevelser

Frågan är vad man kan begära, men det var inte direkt aha-upplevelsen "han måste med till Dublin" över någon av dem. Sema var vaket delaktig i Bergs mål och Karlsson visade emellanåt sina snabba fötter och fina teknik.

Det hade inte skadat med lite vassare prestationer, men EM-truppen tas ut den 18 maj, den togs inte ut timmarna efter den knappa segern mot Estland den 31 mars.

Centrale mittfältaren Mattias Svanberg har visat tillräckligt tidigare för att vara ett alternativ som inhoppare i mästerskapsmatcher i sommar.

Jens Cajuste? Där kan landslaget ha en framtida defensiv mittfältare av klass. Debuten mot Danmark i höstas var så där, mot Estland spelade han med en helt annan aura, klarhet och tydlighet. Om det var någon som tog för sig, var det han.

Han har har kvalitéer, men är lite sökande i sitt spel ibland. Jag tycker nästan att alla gör bra grejor, men också är lite för svajiga i prestationerna, säger Janne Andersson.

Det är sju veckor tills EM-truppen tas ut. Janne Andersson om gången dit:

Först ska jag fira påsk med barn och barnbarn. Det ska bli skönt att slappna av. Sedan gör vi en analys av de här tre matcherna. Eftersom vi inte kan resa och se spelarna blir det Wyscout (analysprogram) och tv. Vi kommer att väga ihop alla variabler, Peter (Wettergren, assisterande förbundskaptenen) och jag. Sedan ska jag med väldigt gott samvete ta ut den trupp som jag tycker är bäst.

Ser gärna större EM-trupp

Det spekuleras om att flera nationer ligger på Uefa om att få ta ut större EM-trupper än 23 spelare på grund av pandemin.

Jag tycker att det är jättebra. Hur många? Vet inte, men några till vore bra. Finns det något sätt att påverka den processen kommer jag att göra det, säger Janne Andersson.

I dag blev det också klart att fem byten tillåts i EM-matcherna.

Också bra, säger Andersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!