Janne Andersson: "Fördel med kroatiska fans"

Janne Andersson föredrar enbart bortafans framför inga fans alls när Sverige gästar Kroatien i Nations League.
Janne Andersson föredrar enbart bortafans framför inga fans alls när Sverige gästar Kroatien i Nations League.
FotbollZagreb, TT:s utsände

Noll åskådare hemma på Friends arena – men tusentals högljudda kroatiska fans i Zagreb.

Janne Andersson beklagar sig dock inte över orättvisan.

Det blir roligare för spelarna att det är lite liv än inget liv alls, säger förbundskaptenen.

Annons

Annons

Inte nog med att Sverige i sin A-divisionsgrupp i Nations League-fotbollen ställs mot världsmästaren Frankrike, Europamästaren Portugal och VM-silvermedaljören Kroatien.

Det har dessutom blivit på det sättet att Blågult har spelat sina inledande matcher på Friends arena (0–1 mot Frankrike och 0–2 mot Portugal) utan den hemmaplansfördel som publik på läktarna hade inneburit.

I vad som av Janne Andersson lyfts fram som en nyckelmatch kommer däremot Kroatien att spela med uppemot 30 procent av sin publikkapacitet hemma mot Sverige på nationalarenan Maksimirstadion.

"Extremt olyckligt"

TT: Hur mycket svårare blir detta i en redan mycket svår grupp?

Jag har sagt det tidigare, att det vi inte kan påverka lägger vi inte så mycket energi på. Gällande publiksituationen i Sverige så tycker jag att det är extremt olyckligt, att vi har den situationen generellt inom fotbollen. Att vi inte har den tillåtelsen att ha mer publik... det tror jag absolut att vi skulle klara av att hantera om vi fick tillåtelse. Att vi inte kan ta in mer på Friends är för mig väldigt svårt att förstå. Men nu är det så, säger Andersson.

Det har talats om en publiksiffra på runt 6 000 i kvällens möte som kan bli livsviktig i kampen om att undvika degradering ur A-divisionen.

Helst vill man ha fans var man än spelar och jag hade gärna sett svenska fans här också. Men 6 000 är bättre än noll, så det blir kul, säger lagkaptenen Marcus Berg.

Annons

Annons

"Blir tryck"

Precis som sin anfallare ser Janne Andersson fram emot att genomföra matchen inför publik, även om det inte handlar om blågula fans.

Med den här publiken blir det säkert tryck, även om det inte blir samma tryck som om det vore fullt. Men det kanske ändå är roligare för spelarna att det är lite liv än inget liv alls. Jag tror att det är en fördel om det blir 5 000–6 000.

Både Sverige och Kroatien står på noll poäng efter två matcher. Förlust i Zagreb och nedflyttningen är nära med tre omgångar kvar.

För oss är det här en nyckelmatch och vi vill ju väldigt gärna vara kvar i den här A-divisionen, för det är väldigt bra och utvecklande matcher både för individerna och för laget, säger Andersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons