A-
A+

Janne Andersson: "Känns väldigt bra"

Zlatan Ibrahimovic spelade fram till två av målen i Sveriges VM-kvalseger mot Kosovo.
Zlatan Ibrahimovic spelade fram till två av målen i Sveriges VM-kvalseger mot Kosovo.
FotbollTT

Han lovade Janne Andersson att avgöra matcher.

Zlatan Ibrahimovic gör det på sitt sätt.

Landslagets tidigare målmaskin har blivit framspelare i återkomsten. I VM-kvalet mot Kosovo låg han bakom två av målen i 3–0-segern.

Han får bidra på vilket sätt han vill. Det känns väldigt bra att ha honom ute på planen, säger förbundskaptenen.

Annons

Annons

Alexander Isak firar 2–0-målet.
Alexander Isak firar 2–0-målet.

Ibrahimovic får vänta vidare på sitt 63:e landslagsmål. När det kommer – och det lär det förmodligen göra – slår han Gunnar Grens rekord som den äldste målskytten i Blågult.

Just nu nöjer han sig med att göra det han så ofta påpekade inför sin uppmärksammade comeback. Han är tillbaka för att hjälpa till, för att bidra. Ingen kan säga annat än att han står vid sina ord.

Andersson berömde Ibrahimovic, men lyfte kollektivet.

Jag är jättenöjd med genomförandet, hur konsekvent vi är tydliga i anfalls- och försvarsspelet. Jag tycker att vi skulle ha vunnit med några bollar till. Killarna gör det jättebra, säger han till C More.

Mot Georgien i torsdags spelade Ibrahimovic fram Viktor Claesson till segermålet. På Fadil Vokrri-stadion i Pristina såg han till att ge Ludwig Augustinsson öppet mål till 1–0 redan i tolfte minuten.

Assisterade med klack

Ibrahimovic gick in i duell med målvakten Samir Ujkani, som inte nådde bollen. I stället klackade Ibrahimovic till Augustinsson – och vänsterbacken kunde enkelt göra sitt andra landslagsmål.

Kort senare borde Alexander Isak satt Sverige i en bekväm sits. Isak – precist och elegant framspelad i djupled av Emil Forsberg – missade öppet mål sedan han rundat Ujkani.

Isak fick sin revansch på passning från... jodå, Zlatan Ibrahimovic. Isaks första avslut blockerades, men han vann tillbaka bollen, kom förbi sin försvarare och slog in 2–0 mellan benen på Samir Ujkani.

Samtidigt levde Isak farligt. Han fick en tidig varning och en annan domare än Tamás Bognar kunde ha delat ut ett rött när Isak kort före pausen gick in vårdslöst i en närkamp.

Annons

Annons

Stark match av Forsberg

Efter den undermåliga spelmässiga prestationen mot Georgien ville förbundskaptenen Janne Andersson se ett rejälare, aggressivare, tydligare spel.

Han blev inte besviken.

Emil Forsberg var en starkt bidragande katalysator till lyftet, med sin kvickhet, rörlighet, speluppfattning och förmåga att bryta in centralt i planen.

Forsberg, Dejan Kulusevski och Viktor Claesson ses av Janne Andersson främst i utgångspositionen som kantspelare i ett 4–4–2–system. Så länge förbundskaptenen håller fast vid den modellen – och inget talar för något annat – finns det inte plats i startelvan för alla tre.

Forsberg fick vila mot Georgien. Mot Kosovo var det Kulusevski som fick det kortaste strået av Andersson.

Larsson straffskytt

Förbundskaptenen motiverade sitt beslut i C More:

Det är väldigt jämnt på de positionerna. Emil Forsberg och Viktor Claesson är två bra spelare Dejan konkurrerar med. Emil ställdes åt sidan mot Georgien eftersom jag var rädd att han skulle bli överbelastad med två matcher på kort tid. I dag valde jag Viktor före Dejan, säger Andersson.

Forsberg hade några riktigt fina lägen efter pausen. I stället kom 3–0 på Sebastian Larssons straff.

Strax innan dess (67:e minuten) hade Ibrahimovic och Isak tackat för sig och lämnat över till Marcus Berg och Robin Quaison.

Kulusevski fick några minuter i slutet, när Sverige mest spelade av matchen.

Positiva besked i övrigt: Kristoffer Nordfeldt är en fullt kapabel vikarie för Robin Olsen och fortsätter Filip Helander så här står han först i kön att bilda mittbackspar med Victor Nilsson Lindelöf i EM-slutspelet i sommar.

Andersson matchar nytt lag

Som tränare mår man bra när man haft en match som den i torsdags och hittar tydligt rätt igen, säger Janne Andersson

Sex poäng i VM-kvalstarten betyder full pott och skänker lugn inför fortsättningen i september.

På onsdag väntar Estland i en landskamp på Friends arena. Då matchar Andersson ett lag utan flera av de spelare som deltagit i VM-kvalet.

Jag tänker starta de spelare som inte spelat eller fått lite speltid. De som spelat två matcher ska få andas innan de åker hem till sina klubbar, säger Janne Andersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!