-
+

Janne Anderssons hyllning till VM-hjältarna

Fotbollens förbundskapten Janne Andersson följer VM-handbollen noga och gläds med framgångarna. Arkivbild.
Fotbollens förbundskapten Janne Andersson följer VM-handbollen noga och gläds med framgångarna. Arkivbild.
HandbollTT

Fotbollens förbundskapten Janne Andersson är hängivet intresserad av handboll.

Han njuter av VM-succén – och vågar tro på Sverige i final på söndag.

Det är fantastiskt roligt. Jag har väl missat någon match, men annars har jag sett det mesta, säger han till TT.

Annons

Annons

Bengt "Bengan" Johansson, handbollsherrarnas framgångsrike förbundskapten 1988–2004, var Anderssons idrottslärare i Halmstad och senare hans främsta förebild som ledare.

Flera av Anderssons fotbollskompisar i Alets IK satsade även på handboll.

En av de grejer jag ångrar är att jag inte började spela. Jag följde "Bengan", är uppväxt med Ola Lindgren. Handbollen var lika kär för mig som fotbollen under uppväxttiden. Jag inbillar mig att det är en sport som hade passat mig, men det blev aldrig av. Man skulle ta sig in till stan, det blev lite krångligt.

Gillar det taktiska i handboll

Rent taktiskt gillar jag handboll. Det tilltalar mig väldigt mycket, "gurkburkar" och sånt. Jag tror själv att jag kunde ha blivit en bra spelare eftersom jag gillar det taktiska. Och det är lättare att hålla bollen i händerna, färre spelare och mindre plan.

TT: En kvalificerad gissning är att det blev mer handboll än redskapsgymnastik med "Bengan" som gympalärare?

Tyvärr fanns det en läroplan att följa. Jag ville bara spela fotboll och handboll och sånt, men vi var tvungna att ha redskapsgymnastik också.

TT: Ser du något i Glenn Solbergs landslagsbygge som du känner igen från ditt fotbollslandslag när ni gjorde VM-succé 2018?

Oj, det är väl i så fall laget. 2018 hade vi väl inte de allra största individuella spelarna, men som enhet var vi väldigt starka. Det tycker jag att man visat här också. Det är spelare som jag knappt hört talas om som kommer in och gör det jättebra.

Annons

Annons

Ett starkt kollektiv

Jag ser det svenska lagtänket, att man jobbar för varandra och får ett starkt kollektiv. Det var också delvis vår styrka, säger Janne Andersson.

TT: Hur går det i semifinalen mot Frankrike, tror du?

Mot Qatar gick de in, får man säga, som favoriter och hanterade det jättebra. De har klarat av att vinna matcherna på olika sätt. Det känns som om de är väldigt trygga som grupp och då kan nog vad som helst hända.
Jag hoppas och tror att det kan bära en bit till.

TT: Har du rensat undan i din kalender så att du kan se matchen?

Jag ser definitivt matchen. Det ska bli jätteroligt. Om man får vara lite filosofisk i dessa tider... Vi sluter upp kring våra landslag, kring mästerskap och det här tror jag gläder jättemånga. Jag tror det betyder mycket i ett samhällsperspektiv. Att det här får många att leva upp i dessa tråkiga tider.

Kontakt med Zlatan

Janne Andersson själv jobbar med förberedelserna inför VM-kvalet mot Georgien och Kosovo i slutet av mars.

Det rullar på. Vi följer spelarna på tv och vi har börjat titta på motståndarna och parallellt med det tittar vi på motståndarna i EM, Slovakien, Spanien och Polen.

TT: Något nytt i diskussionerna med Zlatan Ibrahimovic?

Nej, inget nytt. Som jag sade efter att jag träffade honom, det var ett bra snack och dialogen finns. Sedan får vi se framöver vad det landar i, men vi har kontakt.

TT: Vet du om Zlatan gillar handboll?

Nej, faktiskt inte. Men det skulle inte förvåna mig. Han hade nog blivit en bra handbollsspelare också, med den storleken och det trycket.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss