A-
A+

Janogy: "Fantastiskt att vara tillbaka"

Madelen Janogy under onsdagens pressträff med fotbollslandslaget på Friends arena.
Madelen Janogy under onsdagens pressträff med fotbollslandslaget på Friends arena.
FotbollTT

Madelen Janogys 2019 innehöll det mesta en fotbollsspelare kan önska sig. 2020 var något av en mardröm.

Ska 2021 bli revanschens år för den nyblivna Hammarbyanfallaren?

Att äntligen få chansen att representera Sverige igen, det känns fantastiskt, säger Janogy inför landslagscomebacken.

Annons

Annons

Som nybakad SM-guldmedaljör med Piteå stormade Madelen Janogy in i landslaget och VM-truppen 2019. Hon gjorde mål både i genrepet mot Sydkorea och i VM-premiären mot Chile, och snart efteråt hörde storklubben Wolfsburg av sig. Den irrationella dribblern packade således väskorna och vid årsskiftet lämnade Janogy Norrbotten för tyska Bundesliga för ett tänkt nästa steg i utvecklingen.

Det gick inte som hon hade tänkt sig.

Sömnproblem och psykisk ohälsa ledde till att Janogy bröt kontraktet med Wolfsburg efter bara några månader. Under hösten 2020 återvände hon till tryggheten i Piteå, men det blev bara en kort mellanlandning inför nästa äventyr: Hammarby.

Jag har kommit till ett lag som jag trivs otroligt bra i, och där jag har en position som gynnar mig väldigt mycket. Och sedan har jag kunnat köra på och träna hårt också, det tror jag också har varit en viktig del, säger Janogy, som skrivit på ett tvåårskontrakt med den allsvenska nykomlingen.

Ett år sedan

Flytten har redan betalat sig. När förbundskapten Peter Gerhardsson förra veckan presenterade truppen till landskamperna mot USA och Polen fanns Janogys namn med för första gången sedan Algarve Cup för ett år sedan.

Hon besitter egenskaper som ibland är väldigt viktiga, att slå sin motståndare, att dribbla, utmana och ta sig förbi. Det var därför hon kom in i landslaget från början. Hon har fått en intressant position i Hammarby, sade den svenske förbundskaptenen Peter Gerhardsson i samband med uttagningen.

Det håller Madelen Janogy med om. Många av skälen till varför hon är tillbaka i landslaget, härleder hon till sin nya klubb där hon fått både en roll hon trivs i – "jag ska komma rättvänd och få bollen så att jag kan utmana och göra min spelare" – och tre månader med ordentlig försäsongsträning.

Annons

Annons

Känner ingen press

Att ha fått landslagsplatsen åter är bara ännu ett bevis på att hon valt rätt.

Det är jättekul att vara tillbaka. Det är ett mål jag har haft. Att äntligen få chansen att representera Sverige igen, det känns fantastiskt, säger Janogy.
Det var helt fantastiskt att träffa alla igen, det har man längtat efter. Det är fantastiska tjejer i det här laget, så det är otroligt kul att vara med i landslaget igen men också att träffa alla fina människor igen.

I de kommande två landskamperna, hemma mot USA på lördag och borta mot Polen på tisdag, hoppas Janogy nu få chansen att visa att hon fortfarande har vad som krävs för att bidra i Blågult. Sommarens OS i Tokyo har hon inte gett upp trots det motiga fjolåret och trots att bara 16 utespelare får plats i truppen.

Jag känner inte att jag har någon press att visa något alls. Det är mer att jag ska gå ut och gör det jag gör bäst. Och det gör jag när jag spelar utan press. För mig handlar det bara om att gå ut och köra. Och njuta av att jag här.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!