A-
A+

Janogy tillbaka i landslaget: "Positiva vibbar"

Madelen Janogy jublar efter ett mål i EM-kvalmatchen mot Ungern 2019. Arkivbild.
Madelen Janogy jublar efter ett mål i EM-kvalmatchen mot Ungern 2019. Arkivbild.
FotbollTT

Madelen Janogy är tillbaka i det svenska fotbollslandslaget efter sitt jobbiga fjolår.

Hammarbyanfallaren får chansen i Sveriges kommande landskamper mot världsmästaren USA och Polen.

Det är en spelare som gjorde avtryck i VM 2019 och som är på väg tillbaka nu, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Annons

Annons

25-åringen fick sitt stora genombrott när hon bidrog till Piteås SM-guld 2018. Hon slog sig sedan in i den svenska VM-truppen och var med och bärgade ett brons i Frankrike 2019.

Succén fortsatte med flytt till storklubben Wolfsburg, men bara några månader senare tvingades Madelen Janogy lämna Tyskland på grund av psykisk ohälsa. Efter några månaders timeout återvände hon till Piteå, men inför den här säsongen har hon flyttat till Stockholm och allsvenska nykomlingen Hammarby.

"Besitter viktiga egenskaper"

Och nu är hon redo för landslaget igen. Janogys senaste landskamp var den 10 mars 2020, i Algarve Cup.

Det är en spelare som besitter egenskaper som ibland är väldigt viktiga, att slå sin motståndare, att dribbla, utmana och ta sig förbi. Det var därför hon kom in i landslaget från början. Och nu har hon fått en intressant position i Hammarby där Pablo (Piñones-Arce, tränare) jobbar med henne väldigt bra, säger den svenske förbundskaptenen Peter Gerhardsson.
Det är väldigt skönt och kul att hon är tillbaka. Utifrån samtalen med henne, med klubben och med tränarna är det väldigt positiva vibbar kring "Madde".

Janogy berättade i en intervju med Dagens Nyheter i januari att hon hittat tillbaka till glädjen i fotbollen.

Det var ett tufft år, men nu är jag här i en ny klubb och mår bra. Jag känner mig ganska lugn och ska fokusera på det som kommer, inte på det som har varit, sade Janogy till DN i samband med första träningen med Hammarby.
Det var ju ett speciellt år, det var väldigt tungt och då blir allt tungt. Men nu känner jag liksom att jag känner glädje och är supertaggad på att börja träna.

Sverige inledde fotbollsåret 2021 med två klara segrar, 6–1 mot Österrike och 3–0 mot Malta, i februari. Härnäst väntar dock tuffare motstånd, tuffast tänkbara rentav.

Den 10 april kommer regerande världsmästaren USA till Sverige för en landskamp på Friends arena i Solna. Det blir en ordentlig värdemätare inför årets höjdpunkt: OS i Tokyo.

Annons

Annons

Rosengårdsduo saknas

Sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten för fyra år sedan har Sverige och USA mötts två gånger – i VM-gruppspelet sommaren 2019 och i en träningslandskamp i Columbus senare samma år – med dubbla svenska förluster som resultat.

Det är den största utmaningen man kan ha, att få möta det absolut bästa motståndet. Vår förhoppning är att vi har närmat oss dem, och kan vinna mot det här laget, säger Gerhardsson.

Det här blir den näst sista landslagssamlingen inför OS (den sista kommer i juni) och tre dagar efter USA-matchen väntar också en bortalandskamp mot Polen.

Chelseaspelarna Zecira Musovic, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson missade den senaste landslagssamlingen på Malta på grund av brittiska coronarestriktioner. Nu är de tillbaka i truppen.

Däremot saknas Rosengårdsduon Nathalie Björn och Anna Anvegård i 25-mannatruppen. Björn är skadad och Anvegård har precis kommit tillbaka efter ett skadeuppehåll.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!