Japan avbryter sökande efter olycksfartyg

Fraktfartyget Gulf Livestock 1 befaras ha sjunkit med nära 6 000 djur ombord. Arkivbild.
Fraktfartyget Gulf Livestock 1 befaras ha sjunkit med nära 6 000 djur ombord. Arkivbild.
JapanTT-AFP

Japans kustbevakning hittade på fredagen ytterligare en överlevare från det olycksfartyg som befaras ha sjunkit utanför Japan.

Kustbevakningen har avbrutit sökandet efter fler överlevare då en ny tyfon, Haishen, närmar sig området.

Annons

Annons

Vi återupptog vår sökning i morse genom att sända ut ett flygplan. Men på grund av höga vågor kunde vi inte skicka några patrullbåtar till platsen. Vi planerar fortfarande att skicka dit fartyg som ska medverkar i eftersökningarna, men det är inte säkert då en annan tyfon närmar sig regionen, säger en talesperson för kustbevakningen på lördagen.

Tyfonen Haishen, som når den högsta japanska ovädersklassificeringen, har redan nått de södra delarna av Japan. Människor har uppmanats att evakuera och flera storbolag, som Canon och Toyota, säger att man kommer att stänga sina fabriker i drabbade områden på måndag efter myndighetsvarningar.

En filippinsk man i 30-årsåldern som ensam drev omkring i en uppblåsbar livflotte kunde räddas under fredagen. Några timmar tidigare hittades en annan man i vattnet i närheten, men han dödförklarades senare på sjukhus.

Fartyget Gulf Livestock 1 skickade ut nödsignaler i onsdags, under tyfonen Maysaks framfart. Sent i onsdags lyckades kustbevakningen hitta en överlevande, en 45-årig filippinier. Enligt honom stannade en av motorerna och en våg slog sedan omkull fartyget, som senare sjönk.

Fartyget lämnade Napier i Nya Zeeland den 14 augusti med 39 filippinier, två nyzeeländare, två australier samt 5 800 kor ombord.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons