Japan utlyser covid-nödläge i Tokyo

Premiärminister Yoshihide Suga meddelade de nya restriktionerna under en presskonferens på torsdagen.
Premiärminister Yoshihide Suga meddelade de nya restriktionerna under en presskonferens på torsdagen.
JapanTT-Reuters

Japan har utlyst nödläge i huvudstaden Tokyo och tre omgivande regioner för att få stopp på smittspridningen. Totalt omfattas omkring en tredjedel av landets befolkning av restriktioner som ska gälla i en månad framöver.

Annons

Annons

Annons

Annons

De nya restriktionerna är inriktade på att stoppa smittspridning i barer och restauranger, som av regeringen pekats ut som huvudsakliga riskområden. Däremot stängs inte skolor och arbetsplatser som när regeringen utlyste nödläge förra våren.

Planerar hålla OS

Den begränsade nedstängningen ses som ett försök från Yoshihide Sugas regering att begränsa den ekonomiska skadan för Japan, som trots viruset planerar att hålla de uppskjutna olympiska spelen i sommar.

Den globala pandemin har varit tuffare än vi väntat oss, men jag är hoppfull om att vi kommer klara detta. För att göra det måste jag be medborgarna om att stå ut med några restriktioner, säger Suga under en tv-sänd presskonferens.

Men regeringens vägval har också kritiserats av experter, som ser åtgärderna som otillräckliga.

Vi kan behöva överväga att utlysa ett landsomfattande nödläge, säger Toshio Nakagawa, ordförande för Japans nationella läkarorganisation.

Annons

Annons

Stort stimulanspaket

Japan har, liksom flera andra östasiatiska länder, haft betydligt mindre smittspridning än Europa och USA, men har ändå haft svårigheter att kontrollera viruset. Under torsdagen rapporterades över 7 000 nya fall, den högsta siffran hittills. Tokyo står för mer än en tredjedel av de nya fallen. Totalt har nästan 3 000 människor dött i den japanska epidemin.

Under de nya restriktionerna måste barer och restauranger stänga senast klockan 20, och befolkningen i de utpekade områdena uppmanas att avstå icke nödvändiga sociala sammankomster. Reglerna ska gälla åtminstone fram till den 7 februari.

Regeringen hoppas att den ekonomiska skadan ska mildras av ett stort stimulanspaket på 70 000 miljarder yen, motsvarande ungefär 5 540 miljarder kronor. Dessutom ska de omkring 150 000 restauranger som drabbas av de nya reglerna få ytterligare ekonomiskt stöd från staten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons