A-
A+

Japans nya styre: Sol, vind – och kärnkraft

Atomreaktor nummer 3 i Mihama, en av de relativt få som Japan satsar på. Bild från i juni.
Atomreaktor nummer 3 i Mihama, en av de relativt få som Japan satsar på. Bild från i juni.
JapanTT

Maximal satsning på förnybart – men också mycket återupplivad atomkraft. Så lyder receptet från Japans nya regering för att klara klimatmålen.

Annons

Annons

Koichi Hagiuda. Bild från förra året.
Koichi Hagiuda. Bild från förra året.

Efter Fukushima-katastrofen för tio år sedan är kärnkraften mer kontroversiell i Japan än kanske någon annanstans. Alla landets över 50 reaktorer stoppades efter härdsmältan, och de flesta är fortfarande nedstängda.

Den folkliga skepsisen mot atomteknikens säkerhet är stor, särskilt i östra Japan där områden runt de havererade Fukushima-reaktorerna är avspärrade än i dag.

Men samtidigt går utbyggnaden av sol- och vindkraft alldeles för långsamt, vilket innebär att förorenande gas, olja och kol i stor utsträckning fått ersätta kärnkraftselen.

Det duger inte längre. Efter press från bland annat USA:s nya ledning skärpte Japan i våras sitt klimatmål till 46 procents utsläppsminskning 2030.

Kärnkraft är mycket dyr, och för ungefär hälften av de stängda reaktorerna ses det som ekonomiskt och praktiskt orimligt att få i gång dem igen. Men Koichi Hagiuda, industriminister i den regering som tillträtt denna vecka, säger att i de fall det är möjligt måste kärnkraften få en ny chans – bredvid en allt snabbare utbyggnad av sol och vind.

Jag tänker satsa på maximalt införande av förnybar energi, grundligt energisparande, samt att återstarta kärnkraftverk med säkerheten som högsta prioritet, säger Koichi Hagiuda, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det handlar alltså då inte om att bygga nya reaktorer, vilket skulle vara ännu dyrare. Men de gamla måste uppfylla nya omfattande säkerhetskrav som infördes efter Fukushima.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.