A-
A+

Japansk majoritet mot OS – men WHO ger stöd

Japaner demonstrerar mot OS utanför Olympiastadion i Tokyo.
Japaner demonstrerar mot OS utanför Olympiastadion i Tokyo.
OlympisktTT-AFP-Reuters

En majoritet av japanerna är emot OS. Enligt en ny undersökning vill 59 procent att Tokyospelen ställs in.

Premiärministern Yoshihide Suga säger att spelen ska genomföras, men tillägger:

Min prioritet är att skydda livet och hälsan hos Japans befolkning.

Annons

Annons

På en fråga från en parlamentsledamot, om OS ska genomföras även om coronaspridningen ökar, säger den japanska premiärministern:

Jag har aldrig satt OS först. Min prioritet är att skydda liv och hälsa hos det japanska folket. Vi måste först hindra att viruset sprids, säger Suga.

Två undersökningar

Det har gjorts två opinionsundersökningar i Japan de senaste dagarna om OS. I den ena, där japanerna endast fick svara på om de ansåg att OS skulle genomföras eller inte svarade 59 procent att de inte ville att OS skulle genomföras i sommar medan 39 procent ansåg att spelen skulle gå som planerat.

I den andra ville 65 procent att OS ställs in eller skjuts upp.

Mer än 300 000 har skrivit på en namninsamling för att ställa in spelen som ska starta om 2,5 månad. Under söndagen genomfördes också en demonstration mot OS utanför OS-stadion.

Det har utfärdats nödläge i Tokyo till i slutet av maj, för att hindra större smittspridning av covid-19.

Annons

Annons

WHO ger klartecken

Världshälsoorganisationens chef för krisberedskap, Michael Ryan, ger de japanska myndigheterna och den olympiska rörelsen sitt stöd vad gäller genomförandet av OS.

Det handlar inte om vi ska ha OS eller inte utan om hur man hanterar riskerna för individerna. Vi har förtroende för att Internationella olympiska kommittén, staden Tokyo och Japans regering har rätt beslut hur man hanterar riskerna, sade Ryan under en presskonferens för några dagar sedan.
Vi hoppas att OS kan genomföras. Vi har sett idrottsevenemang och ligor kunnat genomföras mycket säkert det senaste halvåret, särskilt med speciella bubblor och arrangemang för de aktiva.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!