A-
A+

Japansk ränta lyfter över taket

Den japanska centralbankens tak för tioåriga marknadsräntor har spräckts till följd av spekulation kring penningpolitiska åtstramningar. Arkivbild
Den japanska centralbankens tak för tioåriga marknadsräntor har spräckts till följd av spekulation kring penningpolitiska åtstramningar. Arkivbild
EkonomiTT-Bloomberg

Japanska marknadsräntor har stigit över det tak landets centralbank har satt upp för sin stödköpspolitik, för första gången sedan januari.

Samtidigt ger färska inköpschefsindex en spretig bild av aktivitetsnivån i landets ekonomi.

Annons

Annons

Jibun Banks preliminära inköpschefsindex för den japanska industrin i februari faller till 47,4, ned från 48,9 i januari. Det pekar nedåt för både produktion och orderingången, som nu är nere på de lägsta indexnivåerna sedan juli 2020, enligt S&P Global.

För tjänstesektorn går det dock bättre i Japan. Där lyfter ett preliminärt index för sjätte månaden i rad i februari, till 53,6 – upp från 52,3 i januari.

Indexnivån 50 utgör skiljelinjen för när aktiviteen ökar eller minskar i sektorn.

Räntetrycket uppåt avspeglar att marknaden räknar med penningpolitiska åtstramningar framöver.

Räntan på en tioårig japansk statsobligation lyfte till 0,505 procent i tisdagens handel – vilket kan jämföras med det tak centralbanken justerade upp till 0,5 procent i december.

Tidigare låg centralbankens räntetak för tioåriga obligationer på 0,25 procent. Men det höjdes i syfte att få fart på räntemarknaden i Japan. I realiteten har det dock inneburit att Japans centralbank tvingats köpa på sig ännu mer obligationer för att hålla nere räntenivåerna.

Utvecklingen kommer inför det att Kazuo Ueda, nominerad till att ta över som Japans centralbankschef, på fredag ska frågas ut i det japanska parlamentet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.