-
+

Järvaveckan sänds live från studio i Rinkeby

Politikeveckan samlade 2019 över 53 000 besökare. Arkivbild.
Politikeveckan samlade 2019 över 53 000 besökare. Arkivbild.
PolitikTT

Årets Järvavecka blir digital. I stället för tält, tal och vimmel på Spånga IP ska arrangören sända live från en coronasäkrad studio i Rinkeby.

Annons

Annons

Vi kommer att nå hela det avlånga landet i folks telefoner, säger grundaren Ahmed Abdirahman.

Förra årets Järvavecka ställdes in på grund av pandemin. I stället fokuserade arrangören och den ideella stiftelsen The Global Village på informationsarbete kring covid-19 i utsatta områden.

Men det demokratiska samtalet måste fortsätta, säger Ahmed Abdirahman. I år blir politikveckan av i digital form och sänds från en studio i Rinkeby.

Pågår i 100 timmar

Ahmed Abdirahman säger att man kommer att erbjuda munskydd, handsprit, enskilda rum för talarna och skapa så mycket trygghet som möjligt för de som jobbar med produktionen och de som är med i studion.

Hela syftet med Järvaveckan är att skapa en brobyggare och låta människor som inte skulle ha mötts annars möta varandra. Den möjligheten behöver fortsätta, säger han.

Tanken är att låta publiken kommentera och delta i samtalet genom sociala medier. Samtidigt ska flygande reportrar göra nedslag i andra delar av landet.

Initiativet presenteras med 100 dagar kvar till start, sändningen ska pågå dygnet runt i 100 timmar och i år är det 100 år sedan Sverige fick lika och allmän rösträtt.

Det tycker vi är oerhört viktigt att fira, säger Ahmed Abdirahman.

Politikveckan arrangerades första gången 2016 som ett alternativ till Almedalsveckan i Visby. Precis som på Almedalsveckan är partiledarnas tal ett centralt inslag. Ännu har inte alla partiledare tackat ja till medverkan. Vilka som är klara vill Abdirahman inte avslöja.

Det är jätteviktigt att våra politiker ställer upp, även när det inte är valår.

Annons

Annons

Hoppas på återkomst

Han nämner med oro att människor i mindre utsträckning än tidigare är medlemmar i politiska partier, stora skillnader i valdeltagandet över landet och att grupper känner sig marginaliserade i samhället.

Även om det fysiska mötet uteblir i år hoppas han på en återkomst till Spånga IP 2022.

Det hoppas jag verkligen. Vi behöver kunna ta varandra i hand, sitta tillsammans, lyssna tillsammans. Det går inte att ersätta. Men även om vi inte ses på Spånga IP så kommer många fler att kunna ta del av Järvaveckan digitalt, säger Ahmed Abdirahman.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss