A-
A+

Jätteturnering kan flytta från Sverige

The International år 2017, då det arrangerades i Seattle, USA. Arkivbild.
The International år 2017, då det arrangerades i Seattle, USA. Arkivbild.
E-sportTT

Sverige ser ut att gå miste om en av världens största e-sportsturneringar.

The International omfattas inte av smittskyddsreglerna för elitidrott och arrangören söker sig någon annanstans.

Annons

Annons

"Dota 2"-turneringen The International ska enligt planen gå av stapeln i Globen i Stockholm i augusti. Turneringen motsvarar ett världsmästerskap i det populära strategispelet och prispotten ligger på mer än motsvarande 340 miljoner kronor.

Arrangören, speltillverkaren Valve, säger sig ha stått i dialog med svenska myndigheter under pandemin för att säkerställa att planen kan följas trots rådande smittskyddsåtgärder.

Men i och med att Riksidrottsförbundet inte betraktar e-sport som en elitidrott under dess paraply står det klart att turneringen inte kommer att omfattas av elitidrottens lindrigare smittskyddsregler.

Kontaktat regeringen

Arenabolaget Stockholm Live och huvudstadens turistbyrå Visit Stockholm ska ha gjort utfästelser om att ett evenemang skulle vara möjligt att arrangera trots pandemin, uppger Valve i ett pressmeddelande.

Att turneringen inte omfattas av elitidrottsreglerna innebär framför allt att många deltagare och funktionärer inte kan få visum.

Valve skriver att man kontaktat Sveriges regering och inrikesminister Mikael Damberg (S) flera gånger utan gehör.

"Till följd av detta, och i ljuset av rådande politiskt läge i Sverige, har vi börjar se oss om efter möjliga alternativ på annat håll i Europa som kan hålla evenemanget i år, om den svenska regeringen inte kommer att kunna tillmötesgå (turneringen) som planerat", står det i företagets pressmeddelande.

Annons

Annons

"Extremt pinsamt"

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) kallar den senaste utvecklingen för "extremt pinsam för Sverige".

Det är ett underbetyg till Sverige och till regeringens förmåga att kunna hantera den här viktiga branschen som omsätter mer än pappersmassa och järnmalm, säger hon till Expressen.

The International ska enligt den ursprungliga planen inledas den 5 augusti.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!