A-
A+

Jazzälskande motorn i Rolling Stones död

Charlie Watts spelade trummor i Rolling Stones i nästan 60 år. Arkivbild.
Charlie Watts spelade trummor i Rolling Stones i nästan 60 år. Arkivbild.
MusikTT

I närmare 60 år satt han bakom trummorna i världens största rockband. Välklädd och tystlåten var Charlie Watts den mest gåtfulle av Rolling Stones medlemmar.

Annons

Annons

Han föredrog jazzmusik och älskade Charlie Parkers låtar. Ändå kom Charlie Watts att i nästan 60 år spela med i det band som från 1960-talet och till dags dato har personifierat genren rock 'n' roll.

I en intervju med The Guardian 2013 förklarade han med sin torra brittiska humor att han sannerligen inte var överförtjust inför att spela på den stora utomhusfestivalen Glastonbury.

Jag vill inte göra det. Alla andra vill det. Jag tycker inte om att spela utomhus och jag tycker verkligen inte om festivaler. Jag har alltid tyckt att de inte har något att göra med att spela, sade han och fortsatte:
Det värsta med att spela utomhus när du är trummis är när det blåser eftersom cymbalerna rör på sig... det är verkligen svårt att spela på dem då.

Charlie Watts var knappast förgrundsgestalten under Rolling Stones hedonistiska år, han har förblivit gift med en och samma kvinna sedan 1964 och hans alkohol- och drogintag har åtminstone på ytan varit betydligt mer begränsat än kollegornas. Men utan Watts hade Stones inte varit detsamma – det har de andra bandmedlemmarna ofta framhållit i intervjuer.

Charlie är motorn. Vi åker ingenstans utan motorn, sade Ronnie Wood i dokumentären "Tip of the tongue".

"Ingen annan låter som han", har den brittiske trummisen Steve White sagt i en intervju med Drum Magazine. Han jämför Watts med andra trumslagare ur samma generation, bland dem Ringo Starr, och framhåller att Stones-trummisen spelar ledigt och avslappnat, musikaliskt och coolt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!