-
+

Jazzlegendaren Chick Corea död

Jazzpianisten och kompositören Chick Corea har gått bort. Bild från september 2020.
Jazzpianisten och kompositören Chick Corea har gått bort. Bild från september 2020.
KulturTT-AFP

Chick Corea, den amerikanske jazzpianisten och kompositören, har gått bort 79 år gammal.

Annons

Annons

Dödsorsaken var en ovanlig form av cancer, enligt ett uttalande på hans Facebooksida. Han avled den 9 februari.

"Jag vill tacka alla längs min resa som har hjälpt till att hålla musikens eld klart brinnande", står det i uttalandet som fortsätter:

"Det är mitt hopp att de som har ett hum om att spela, skriva, uppträda eller annat, gör så. Om inte för dig själv så för oss övriga. Inte bara för att världen behöver mer konstnärer, utan också för att det är väldigt roligt."

Chick Corea var en virtuos musiker som under sin långa karriär breddade jazzens omfattning, skriver tidningen Rolling Stone.

På tidigt 60-tal etablerade han sig som toppianist och arbetade med Stan Getz, Herbie Mann och andra stora namn.

Senare samma årtionde kom han med i Miles Davis band och spelade en nyckelroll i trumpetarens övergång mot mer samtida och inkopplad ljudbild på klassiska album som "Bitches Brew".

Efter Miles Davis bildade Chick Corea sitt eget banbrytande band, Return to Forever, som gjorde outplånliga intryck under fusioneran.

Under följande årtionden dök Chick Corea upp i oräkneliga musikaliska projekt. Han sista album blev "Plays", en liveinspelning från 2020 där han visar prov på att behärska stilar från klassiskt till bebop.

Vad musiken gör för människor, har jag lagt märke till, är att den stimulerar det som är naturligt inom oss alla, sade han till Jazz Times i fjol.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss