A-
A+

Jemen: Över 100 döda i nya strider

Ett frontkrig pågår om staden Marib i Jemen, där regeringsstyrkor (bilden) backade av Saudiarabien strider mot Huthirebeller. Bild från den 20 juni.
Ett frontkrig pågår om staden Marib i Jemen, där regeringsstyrkor (bilden) backade av Saudiarabien strider mot Huthirebeller. Bild från den 20 juni.
JemenTT-AFP

Striden fortgår om den jemenitiska staden Marib, regeringens sista starka fäste i landets norra delar. De senaste tre dagarna har 111 människor dödats i sammandrabbningarna, enligt regeringsvänliga källor.

Annons

Annons

Konflikten står mellan Saudistödda regeringsstyrkor och Huthirebellerna, som stöds av Iran och redan kontrollerar omfattande områden i landet. Fler än 80 av de senaste dagarnas dödsoffer ska vara rebeller, enligt källorna.

I sin senaste offensiv, som trappades upp i februari, försöker rebellerna ta kontroll över Marib och de oljefält som finns i stadens närliggande områden. Kontroll över regionen skulle stärka rebellernas förhandlingsläge i de pågående internationella fredssamtalen, men de eskalerade striderna har också lett till ökad oro om en alltmer svårhanterlig humanitär katastrof. Många jemeniter som flytt strider i andra delar av landet befinner sig i Maribområdet.

Parallellt med den blodiga offensiven i Marib har Huthirebellerna utfört allt fler drönar- och robotattacker mot saudiska mål, däribland flera oljeanläggningar.

Kriget i Jemen har krävt tiotusentals liv sedan det bröt ut 2014. Omkring 3,3 miljoner människor har tvingats på flykt och hungersnöden är stor – minst 80 procent av Jemens befolkning tvingas förlita sig på bistånd, enligt FN.

Senast förra helgen rapporterade jemenitiska säkerhetskällor att striderna om Marib krävt 47 dödsoffer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!