A-
A+

Jenny Wilson ser ljuset på nya skivan

Jenny Wilson släpper sitt sjunde album, ”Mästerverket”.
Jenny Wilson släpper sitt sjunde album, ”Mästerverket”.
MusikTT

Efter tio år av skit och mörker blickar Jenny Wilson mot ljusare tider på sitt nya album "Mästerverket".

Man kan skönja ett glimrande ljus någonstans, säger hon.

Annons

Annons

'Det var så jävla härligt', säger Jenny Wilson om inspelningen av nya skivan.
"Det var så jävla härligt", säger Jenny Wilson om inspelningen av nya skivan.
Jenny Wilson ville spela in en enklare och mer förlåtande skiva än den symfoniska 'Trauma'. 'Det var ett fruktansvärt mastodontjobb och jag tog på mig för mycket arbete', säger hon.
Jenny Wilson ville spela in en enklare och mer förlåtande skiva än den symfoniska "Trauma". "Det var ett fruktansvärt mastodontjobb och jag tog på mig för mycket arbete", säger hon.

På sina senaste två album bearbetade Jenny Wilson traumat av att ha blivit utsatt för en våldtäkt. På skivan innan dess skildrade hon sin kamp mot bröstcancer. När det nu var dags för att skriva nya låtar ville hon återigen närma sig de svåra händelserna, men med lite mer distans till dem.

Jag vill försöka se hur man kan hamna riktigt i mörkret och i skiten och hur allt sitter ihop. Att det ena leder till det andra. Det är det jag hävdar är universums grymma lag, att mörker och trassel dras ofta till varandra, säger hon.

Samtidigt börjar mörkret att lätta någonstans i mitten av skivan, säger hon.

Man kan skönja ett glimrande ljus någonstans i mörkret. Jag ville väldigt gärna att den här berättelsen skulle ha en båge som sträcker sig från när man är som mest desperat och ensam och spröd till att man faktiskt försiktigt börjar våga närma sig något som är ljust, som är kärlek.

"Fruktansvärt ensam"

"Mästerverket" spelade hon in tillsammans med ett band, för första gången som soloartist. Från början var dock planen att låsa in sig ensam med ett piano i en källare och att spela in allt på egen hand.

Men det visade sig att det kändes för ensamt att sitta ensam i ett ensamt rum och sjunga om att känna sig ensam. Det är också en del av det som jag berättar om, att jag känt mig så fruktansvärt ensam, och det finns något otroligt skamfyllt i det. Det finns inget häftigt i att vara ensam. Jag längtade tillbaka till så som jag började spela musik för länge sedan, i band. Bas, trumma, klaviatur och ett, två, tre – nu kör vi!

Annons

Annons

"Så jävla härligt"

Efteråt spelade hon in bakgrundskörer där hon samlade nära och kära.

Jag bad min son, min systerson, min pojkvän, min syster och min bästis. Det är bara människor som står mig väldigt nära som har varit inblandade i skivan. Inte minst Martin Thulin, som jag har producerat tillsammans med. Han är min äldsta vän och vi har känt varandra sedan jag var 14 år, säger hon.

Inspelningen ägde rum i augusti förra året.

Just när vi spelade in var det värmebölja och det riktigt vibrerade, både av sommarvärme och av att jag kände mig så lycklig av att ha samlat mina väldigt kära vänner. Det var så jävla härligt.

"Mästerverket" släpps 1 oktober.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.