A-
A+

JO kritiserar flaggförbud för studenter

Studentfirande elever vid en skola i Linköping förbjöds att ta med flaggor. Arkivbild.
Studentfirande elever vid en skola i Linköping förbjöds att ta med flaggor. Arkivbild.
UtbildningTT

En gymnasieskola i Linköping förbjöd studentfirande elever att ta med sig flaggor till skolan. Det otydliga beslutet stred mot yttrandefriheten, konstaterar Justitieombudsmannen.

Annons

Annons

Rektorn på skolan i fråga meddelade förbudet inför studenten 2019 och motiverade det med att eleverna ska känna en tillhörighet till sin klass och skolan, när de springer ut för ett kort framträdande på en scen inför en folkmassa.

När rektorn fick ge sin syn på saken till JO pekade denne dels på att "trygghet och säkerhet inte går att garantera utifrån risk för konflikter, våld, hat och otrygghet", att åskådare tidigare år har klagat på att flaggor skymmer sikten samt att förbudet endast gällde en mindre del av firandet.

JO delar inte den riskanalysen och poängterar att det måste till mer för att upprätta ett förbud som inskränker den grundlagsstadgade yttrandefriheten.

"Förbudet är alltför otydligt och det har av utredningen inte framkommit vilka de konkreta riskerna var för att användandet av flaggor och andra symboler skulle orsaka ordningsstörningar", skriver ställföreträdande JO Cecilia Nordenfelt i beslutet.

"Bildningsnämnden förtjänar med anledning av det kritik."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!