A-
A+

Joe Biden: Ingen möjlighet till eldupphör – ingen

USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
MellanösternTT-AP-AFP

USA:s president Joe Biden bedömer utsikterna till ett eldupphör mellan Israel och Hamas som lika med noll.

Men enligt Vita huset går Israel med på att införa fyra timmars dagliga "humanitära pauser" i norra Gaza för att tillåta civila att fly.

Israel kommer att börja införa fyra timmars pauser i områden i norra Gaza varje dag, och tre timmar innan kommer ett tillkännagivande att ges, säger Vita husets säkerhetspolitiske talesperson John Kirby till journalister.

Enligt Kirby kommer den första humanitära pausen under torsdagen.

De senaste dagarna har dock liknande korta pauser hållits medan tiotusentals Gazabor flytt söderut. Det amerikanska tillkännagivandet förefaller röra sig om ett försök att formalisera och expandera processen för att skydda civila i Gazaremsan.

USA:s president Joe Biden rapporteras ha uppmanat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om att införa de dagliga pauserna under ett samtal i måndags.

Inget eldupphör

Biden säger att han har uppmanat israelerna till en "paus längre än tre dagar" under förhandlingar om frisläppandet av vissa ur gisslan som hålls av terrorstämplade Hamas.

Presidenten säger dock att det inte finns någon möjlighet till eldupphör mellan Hamas och Israel.

Ingen. Ingen möjlighet, säger Biden till journalister.

Omkring 240 personer från Israel tros hållas gisslan av Hamas i Gazaremsan. De fördes bort under Hamas blodiga terrorattack den 7 oktober. Ett antal av dem är medborgare i USA och flera andra länder.

Uppgifter: Samtal i Qatar

Israels underrättelsetjänst Mossads chef David Barnea och chefen för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, Bill Burns, uppges befinna sig i Qatar för samtal om en potentiell humanitär paus, enligt en anonym uppgiftslämnare.

De båda "besöker Doha för trilaterala samtal med qatarierna för att arbeta igenom detaljerna för en potentiell humanitär paus som skulle leda till frisläppandet av gisslan och mer hjälp in till Gaza", enligt den anonyme tjänstemannen.

Dödssiffran i Gaza har stigit till över 10 800, enligt uppgifter från det Hamasstyrda hälsodepartementet i området.

I Hamas attack mot Israel den 7 oktober dödades över 1 400 personer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.