A-
A+

Johan Eliasch omvald – förbunden anmäler

Omvalet av Johan Eliasch har fått fyra förbund att anmäla till Cas. Arkivbild.
Omvalet av Johan Eliasch har fått fyra förbund att anmäla till Cas. Arkivbild.
SkidorTT

Det internationella skid- och snowboardförbundet Fis valde återigen svenske miljardären Johan Eliasch som ordförande. Nu har fyra förbund anmält beslutet till idrottens skiljedomstol Cas.

Annons

Annons

Omvalet av Johan Eliasch som ordföranden har rört upp en hel del känslor inom vintersportvärlden. Under Fis-kongressen i Milano valdes svensken för en fyraårsperiod, då valde flera delegater att lämna mötet. De hävdade att beslutet var odemokratiskt.

Anledningen var att de inte kunde rösta nej, Eliasch var nämligen enda kandidaten.

Ett val där delegaterna bara hade ett alternativ för att göra en giltig röst, nämligen att rösta ja, stämmer inte överens med vår förståelse av lagen, det är bara en fars. Enligt våra juridiska experter stämmer något sådant inte överens med den schweiziska lagstiftningen, och tillsammans med flera andra nationsförbund klargjorde vi det i en skrivelse innan valen, sade det tyska skidförbundets vd, Stefan Schwarzbach till sajten Inside the Games.

De schweiziska, tyska, kroatiska och österrikiska förbunden har valt att anmäla beslutet till Cas.

Förfarandet bakom valet var ett skämt. Ett val där den enda giltiga rösten är ett ”ja” stämmer inte överens med vår syn på lagen, säger det schweiziska förbundets vice vd Diego Züger, enligt Blick.

När Johan Eliasch valdes förra gången besegrade han det schweiziska förbundets ordförande Urs Lehmann, och han har gått hårt åt beslutet.

Valet var som hämtat som en scen från tv-serien mupparna, sade han enligt SVT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.