Johnson: Mer än 1,3 miljoner har vaccinerats

Storbritannien är mycket hårt drabbat av covid-19, och satsar nu på att vara världsledande i massvaccinering av befolkningen. Mer än 1,3 miljoner britter har hittills vaccinerats, meddelade premiärminister Boris Johnson på tisdagskvällen.
Storbritannien är mycket hårt drabbat av covid-19, och satsar nu på att vara världsledande i massvaccinering av befolkningen. Mer än 1,3 miljoner britter har hittills vaccinerats, meddelade premiärminister Boris Johnson på tisdagskvällen.
StorbritannienTT-AFP-Reuters

Mer än 1,3 miljoner britter har hittills vaccinerats mot covid-19, meddelar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i samband med att den nya hårdare nedstängningen av England träder i kraft.

Annons

Annons

Annons

Annons

Storbritannien är mycket hårt drabbat av covid-19, och satsar nu på att vara världsledande i massvaccinering av befolkningen. Men att få sjukdomen på reträtt kommer att ta tid, och premiärminister Boris Johnson har tillkännagivit en skärpt nedstängning som nu träder i kraft i hela England.

Det innebär en återgång till de mycket strikta regler som rådde en period under våren förra året. Huvudregeln är att alla ska hålla sig hemma, man får bara gå ut av specifika skäl, exempelvis för att handla mat.

"Extremt stora risker"

För närvarande är mer än en miljon människor covidsmittade i England, sade Johnson på en presskonferens på tisdagskvällen enligt brittiska medier.

Det innebär att cirka två procent av de boende i England är smittade. Och antalet patienter inlagda på sjukhus är nu 40 procent fler än när pandemin peakade under den första vågen.

Om inte folk lyder råden om att stanna hemma nu, så är riskerna för vårt samhälle, nu när vi befinner oss i mitten av vinter, extremt stora, sade Chris Whitty, som är högsta företrädare för sjukvården i England, och som också deltog i presskonferensen.

Whittys sade också att den nya muterade varianten av viruset – som misstänks vara mer smittsam – nu finns över i stort sett hela England.

Tidigare under dagen signalerade den brittiska regeringen att det handlar om månader snarare än veckor innan några lättnader är att vänta i Englands hårda nedstängning. En första bedömning görs i mitten av februari.

Annons

Annons

Höga böter

Boris Johnson bekräftade under tisdagens presskonferens att han hoppas att det under vissa förutsättningar skulle bli möjligt att att lätta på restriktionerna i mitten av februari.

Han har som mål att äldre, boende på äldreboenden, människor ur riskgrupper och personer som arbetar nära covidsjuka, ska vara vaccinerade i mitten av februari. Det rör sig om cirka 13 miljoner människor.

Brott mot restriktionerna kan ge böter från 200 pund (drygt 2 200 kronor) och i riktigt grova fall upp till 6 400 pund, rapporterar Sky News.

I Storbritannien är smittspridningen ojämnt fördelad och Londonområdet är i särklass värst drabbat. Skottland är bland de lindrigast utsatta områdena för tillfället, men även där har en nedstängning liknande Englands införts.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons