Johnson om skotsk autonomi: "En katastrof"

Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon under ett tal i Edinburgh den 31 januari.
Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon under ett tal i Edinburgh den 31 januari.
StorbritannienTT-AFP

Separatister i Skottland tar fasta på ett kritiserat uttalande från Boris Johnson för att föra ut sitt budskap om vikten av fullständig självständighet.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Den brittiske premiärministern sade vid ett videomöte under måndagen att upprättandet av ett regionalt parlament i Edinburgh var "en katastrof", enligt The Sun.

Maktdecentraliseringen, som genomfördes 1999, var den dåvarande premiärministern Tony Blairs "största misstag", tillade Johnson.

"Det är värt att minnas dessa kommentarer från premiärministern nästa gång Tories påstår att de inte utgör ett hot mot det skotska parlamentets befogenheter", twittrar Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon, som representerar nationalistpartiet SNP.

"Det enda sättet att skydda och stärka det skotska parlamentet är genom självständighet", tillägger Sturgeon.

Invånarna i Skottland röstade nej till självständighet i en folkomröstning 2014. Men efter det brittiska beslutet att lämna EU, som majoriteten i Skottland motsatte sig, vill många se en ny folkomröstning.

Efter kritiken mot Johnsons kommentar skriver Downing Street i ett uttalande att premiärministern alltid stått bakom decentralisering, men att Tony Blair underskattat risken för skotsk separatism.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons