A-
A+

Johnson överlevde partiets omröstning

Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons öde ska avgöras av hans partikamrater i parlamentet.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons öde ska avgöras av hans partikamrater i parlamentet.
StorbritannienTT

Boris Johnson sitter säkert – än så länge.

Storbritanniens premiärminister klarade den misstroendeomröstning som hölls på måndagen.

Annons

Annons

Anställda uppges ha festat till det rejält på 10 Downing Street, i pandemitid. Arkivbild.
Anställda uppges ha festat till det rejält på 10 Downing Street, i pandemitid. Arkivbild.

Efter många om och men avgjorde partikamraterna Boris Johnsons öde, åtminstone tillfälligt.

211 av Konservativa partiets (Tories) parlamentsledamöter röstade för premiärministern, bara 148 gav sitt bifall åt misstroendevoteringen.

Om fler än hälften av de 359 tory-ledamöterna, alltså minst 180, hade röstat emot Boris Johnson skulle han ersättas som både partiordförande och som landets premiärminister. När han nu har vunnit slipper han hotet om nya misstroendeomröstningar i åtminstone ett års tid. Om han nu väljer att sitta kvar.

Hans överlevnad är skör, procentuellt röstade fler ledamöter mot Johnson än det antal som röstade mot dåvarande premiärministern Theresa May i en liknande process 2018. May fick då 63 procent av rösterna och avgick ett år senare, till följd av komplikationerna som hade uppstått kring landets utträde ur EU.

Sista försök att få stöd

En omröstning om den skandalomsusade premiärministern Johnson har rapporterats vara nära flera gånger om, och på måndagen hade tillräckligt många – 54 ledamöter – formellt begärt att en skulle hållas.

I ett sista försök att få så många ledamöter som möjligt med sig höll Johnson sent på eftermiddagen ett brandtal till flera av dem, i ett stängt möte. Enligt källor till bland annat The Times ska han där ha varnat för ett ”konservativt inbördeskrig” och att bara oppositionen vinner på att han avsätts. Och medlemmarna lyssnade alltså.

Boris Johnsons senaste åtta månader har präglats av den så kallade ”partygate”-skandalen. Steg för steg har det avslöjats hur det arrangerades olika samlingar och festligheter på regeringskansliet i 10 Downing Street – under en tid då invånarna i övrigt förväntades hålla sig isolerade i sina hem.

Annons

Annons

Bett om ursäkt

Den oberoende tjänstemannen Sue Gray fick i uppdrag att granska vad som hade skett. Hon lämnade sin rapport för nästan två veckor sedan och krävde då att den högsta ledningen hålls ansvarig för en festkultur som bildats.

Johnson har bett om ursäkt flera gånger om, bland annat även till drottning Elizabeth för en tillställning som hölls samma dag som hennes make prins Philip begravdes under pandemirestriktioner.

Konservativa partiet gick igenom en liknande process för bara några år sedan. 2018 väcktes ett misstroende mot den dåvarande premiärministern Theresa May, men den vann hon med 63 procent av rösterna. Hon avgick dock ett år senare, till följd av komplikationerna som hade uppstått kring landets utträde ur EU.

Storbritannien går till val nästa gång 2025.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.