-
+

Johnson: Sluta tjata om skotsk omröstning

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson träffar soldater som jobbar med att bygga upp ett vaccionationscenter i Glasgow i Skottland.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson träffar soldater som jobbar med att bygga upp ett vaccionationscenter i Glasgow i Skottland.
StorbritannienTT

Nya krav på och ett stort stöd för en skotsk självständighetsomröstning skakar Storbritanniens enighet. Det har fått premiärminister Boris Johnson att resa norrut i ett försök att rädda Förenade kungarikets framtid.

Annons

Annons

Stödet för en ny folkomröstning om självständighet är rekordstort i Skottland – där nationalistpartiet SNP driver frågan inför kommande val. Men när Storbritanniens premiärminister Boris Johnson reste dit på torsdagen lyfte han fram kampen mot coronaviruset som ett argument för att landet borde fortsätta att vara enat.

Johnson besökte flera platser med koppling till vaccinationskampanjen mot covid-19. Hans stab har framhållit att det är viktigt för honom att vara "synlig och tillgänglig" i hela landet under pandemin.

Jag är här för att tacka alla som jobbar så hårt, säger Johnson i Skottland, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Spänd stämning

Skottlands regionala ledare Nicola Sturgeon (SNP) jublar dock inte över Londonkollegans besök, utan har ifrågasatt om det verkligen var absolut nödvändigt med tanke på de restriktioner som råder på grund av det svåra virusläget. Hon menar att politiker bör vara goda exempel och följa samma regler som resten av befolkningen.

Johnsons besök ses allmänt som en del i en charmoffensiv i ett försök att dämpa kraven på en ny självständighetsomröstning. Skottarna sade nej när de röstade om saken 2014 och i och med det anser Johnson att de redan har fått säga sitt för en lång tid framöver.

Men brexit (en majoritet av skottarna röstade för att stanna i EU) och pandemin (mätningar pekar på att fler skottar tycker att Sturgeon har gjort ett bättre jobb än Johnson) har fått opinionen att svänga – och SNP hoppas nu få grönt ljus från London för en ny folkomröstning.

Annons

Annons

"Inte rätt"

Den brittiske premiärministern står dock fast vid sitt bestämda nej.

Jag tycker inte att det är rätt att oavbrutet prata om en ännu en folkomröstning, när jag tror att det som folket i det här landet och i Skottland verkligen vill är att bekämpa pandemin, säger Johnson.
Jag ser inte poängen i att förlora sig i meningslöst grundlagsgnabb när vi ju hade en folkomröstning för inte alls så längesedan.
Det är samma personer som tjatar om en ny folkomröstning som för bara några år sedan, 2014, sade att det var ett evenemang som bara händer en gång på en generation. Jag är benägen att hålla fast vid det.

SNP menar att förutsättningarna för en ny omröstning har ändrats på grund av brexit.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss