Jonas Lundqvist vill prata med dig

Jonas Lundqvist lyckades locka Eva Dahlgren till att gästa sitt nya album 'Dubbla fantasier'. 'Jag har gillat henne väldigt länge, jag tycker verkligen att hon är en stjärna och att hon har en egen röst', säger han.
Jonas Lundqvist lyckades locka Eva Dahlgren till att gästa sitt nya album "Dubbla fantasier". "Jag har gillat henne väldigt länge, jag tycker verkligen att hon är en stjärna och att hon har en egen röst", säger han.
MusikTT

"Den sjungande tennistränaren" Jonas Lundqvist ser fram emot att återigen visa vad han går för med sitt nya album "Dubbla fantasier"

Ibland kan man hamna i försvarsställning när man släpper skiva, för att det finns något där man inte riktigt kan stå för. Så känner jag inte nu, säger han.

Annons

Annons

Att Jonas Lundqvist tar sin popmusik på allvar borde inte komma som en överraskning för någon som lyssnar på "Dubbla fantasier", som är fylld med omedelbara melodier och tömd på onödigheter. Majoriteten av musiken på albumet bär också producenten och låtskrivarpartnern Jocke Åhlunds signum – det är löst i kanterna, den lediga känslan som uppstår när en eller max två tagningar är tillåtna.

Jag älskar flum, men det är inget jag behärskar när det kommer till musiken. Jag gillar att lägga mina fyra olika sorters färger i de kombinationerna jag klarar av, och det är det, säger Lundqvist.
Jocke är mer progg än mig. Han skulle inte ha några problem med att någon låt svävar ut i sju–åtta minuter. Där fångar jag in honom och säger "tyvärr, vi kan inte ta så mycket tid av människor".

"Ett eget språk"

Jonas Lundqvist har även tagit hjälp av en annan svensk popgigant på albumet. Eva Dahlgren, som Lundqvist kallar "en stjärna med en egen röst", gästar på låten "Det du vill ha".

TT: Visste Eva Dahlgren vem du är?

Jag tror inte det. Vi pratade aldrig om det, faktiskt. Vi skickade låten till henne och hon tyckte att den var bra, säger Lundqvist.
Musiker emellan, jag trodde aldrig jag skulle säga det här, men det är som att det finns ett eget språk ändå. I den världen var det som att vi alltid känt varandra. Sedan vet hon väl knappt vad jag heter i efternamn men det är helt lugnt med mig. Vi jobbade tillsammans och det var supertrevligt.

Annons

Annons

"Pratar väldigt mycket"

Den som träffar Jonas Lundqvist i sammanhang utanför musiken får en annan bild av 40-åringen än den av en strikt popteoretiker. Han pratar mycket, hela tiden faktiskt, med folk på gatan i hemkvarteren i Stockholm, i affärer eller caféer, och han hade blivit lokal hjälte oavsett om han bott i Partille eller Pasadena.

Den sidan av Lundqvists personlighet skiner igenom i låten "Badbyxor" som innehåller textraden "Halvt dyngrak mitt på dan, jävligt stark inne på Ica Dalagatan. Jag tjatar hål i huvet på snubben bakom kassan" – helt och hållet självbiografiska ord.

Danne på Ica Dalagatan är nog han jag pratar mest med i mitt liv. Han pratar väldigt mycket, och jag med. Så det tar väldigt lång tid för mig att handla där. Min dotter växte upp i den Ica-butiken. Vi hänger där jämt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons